Studentenpsycholoog

Wil je anders leren omgaan met je gevoelens en heb je nood aan een persoonlijk gesprek?

Wat doet de studentenpsycholoog?

De studentenpsycholoog ondersteunt je bij persoonlijke of relationele problemen.

Tijdens een individueel gesprek gaan we op zoek naar waar jij op dit moment nood aan hebt en hoe we jou kunnen ondersteunen. Sommige studenten hebben voldoende aan één gesprek, anderen willen graag wat langer aan de slag. Dit bekijken we graag samen met jou in een eerste gesprek.

Voor welke thema's kan je zoal terecht bij ons?

  • Angsten
  • Faalangst, onzekerheid, laag zelfbeeld
  • Identiteitsproblemen
  • Internet- of aan middelen gebonden verslavingen
  • Piekeren, uitstelgedrag
  • Problemen in de thuissituatie
  • Sombere stemming
  • Stress/oververmoeidheid
  • Studiegerelateerde problemen met een psychologische component
  • ...

We helpen je omgaan met je gevoelens en die zaken aan te pakken die voor jou van waarde zijn (dus niet enkel jouw studentenleven, maar ook je persoonlijke, relationele, familiale en/of gezondheidssituatie kan hierbij aan bod komen). Hierbij staan jij en jouw noden steeds centraal. Dit kan gespreid gaan over meerdere gesprekken, maar het is zeker ook mogelijk om éénmalig een gesprek te hebben met één van de studentenpsychologen.

De duur van een gesprek ligt tussen de 45 en de 60 minuten.

In tegenstelling tot bij de meeste andere psychologen, is er geen wachtlijst bij de studentenpsycholoog. Bovendien zijn zowel de individuele als de groepssessies gratis voor alle UHasselt-studenten.

"Het begin is altijd moeilijk, dat is met veel dingen zo in het leven. Eens dat de eerste stap gezet is voelt het al meteen aan als een grote last die van je schouders is. Als je met iets zit, praat er over. Het is perfect oké om hulp te vragen aan anderen."

Wie zijn we

De studentenpsychologen

  • Zijn erkend door de Psychologencommissie
  • Zijn gebonden aan het beroepsgeheim
  • Hebben ervaring met verschillende problematieken en helpen jou graag verder

Sabine Poel

Studentenpsychologen 06 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Annelies Delronge

Studentenpsychologen 03 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Philip Swerts

Studentenpsychologen 08 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online.

Paulien Ramaekers

Studentenpsychologen 02
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Twijfel je nog?

Dit is wat je medestudenten die reeds bij de studentenpsycholoog langs geweest zijn, tegen je zeggen:

"Ik wist eerst niet goed hoe een psycholoog mij zou kunnen helpen, maar na één sessie realiseerde ik me al dat dit toch de oplossing zou kunnen zijn die mij uit mijn put zou kunnen helpen. Ik heb in mijn psycholoog een vertrouwenspersoon gevonden waarbij ik mij veilig voelde en waartegen ik echt alles durfde te vertellen. Na 7 sessies en hard werken aan mezelf ben ik dan ook opnieuw mezelf tegengekomen."
"Doen! Als je erover nadenkt om een afspraak te maken, wilt dit zeggen dat het nodig is. Dan moet je er ook niet over twijfelen. Het doet goed om wekelijks je hart eens te kunnen luchten en oefeningen te doen die je kunnen helpen."
"Ik heb in het begin lang geaarzeld om een afspraak te maken bij de studentenpsycholoog omdat ik mijn problemen onderschatte of juist vond dat anderen daar meer nood hadden dan ik. Dit klopt niet en hoe sneller je actie onderneemt, hoe sneller je ook zelfbewuster wordt omtrent jouw situatie en struikelblokken."

Wil je graag een afspraak maken?

Je kan kiezen bij wie van onze psychologen je een afspraak maakt, of bekijk de verschillende agenda's om alle beschikbaarheden te overlopen.

Opgelet: Wil je op gesprek komen vóór 22 juli, maak dan een afspraak via deze link.

Wil je op gesprek komen vanaf 22 juli, maak dan een afspraak via de individuele afsprakenkalender van onze studentenpsychologen:  

Afspraak Paulien

Afspraak Sabine 

Afspraak Philip 

Annelies is afwezig tot december 2024.

OPGELET:

  • Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel') staan
  • Voor online afspraken log je in Google Meet in met hetzelfde e-mailadres als waarmee je de afspraak gemaakt hebt.

Je kan de studentenpsychologen ook via e-mail bereiken: studentenpsycholoog@uhasselt.be

Wil je graag zelf aan de slag?

FAQ

Worden mijn gegevens vertrouwelijk behandeld?

De e-mails en afsprakenagenda worden vertrouwelijk behandeld en enkel door de psychologen gelezen en beantwoord. Verder zijn de psychologen gebonden aan het beroepsgeheim.

Hoeveel kost een sessie?

Zowel de individuele als de groepsgesprekken zijn gratis voor alle studenten van de UHasselt.

Is er een wachtlijst?

Nee wij hebben geen wachtlijst. Je kan onmiddellijk een afspraak inboeken in de agenda bij de psycholoog van jouw keuze. Dit kan via de afsprakenlink (OPGELET: Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel') staan.

Help! Het is vakantie/lesvrije week en ik heb toch nood aan een gesprek

Dit is geen enkel probleem. Ook tijdens de zomervakantie en andere lesvrije periodes zijn er gespreksmogelijkheden. De enige uitzondering hierop is de collectieve sluiting tussen Kerst en Nieuw.

Hoe weet ik waar mijn gesprek plaatsvindt?

Als je via de afsprakenlink klikt op een afspraakeenheid zie je waar de afspraak plaatsvindt: in Hasselt, Diepenbeek of online via Google Meet.

Wat moet ik invullen bij "beschrijving" bij het maken van een afspraak?

Het vak "beschrijving" mag je gerust open laten. Maar, als je dat wenst, mag je hier iets schrijven over waarom je een afspraak maakt. Enkel de studentenpsychologen kunnen dit lezen.

Mijn thema staat niet beschreven hierboven, kan ik toch bij jullie terecht?

Als je behoefte hebt aan een gesprek, neem dan zeker contact met ons op. Dan kijken wij of en hoe we je kunnen verder helpen. Eventueel verwijzen we je verder door.

Een psycholoog is enkel voor 'zware problematieken', mijn probleem is niet zo ernstig…

Je kan sowieso bij ons terecht. Veel studenten vinden het moeilijk om de stap naar de studentenpsycholoog te zetten. Echter, hoe vroeger je ondersteuning zoekt, hoe sneller je weer zelfstandig verder kan.

Gaat het een langdurige behandeling zijn?

Je bent ook welkom bij ons voor een enkel gesprek. Sommige studenten zijn hier al mee geholpen, anderen hebben nood aan meer ondersteuning. We bekijken samen in het eerste gesprek waar jij het meeste aan hebt.

Ik wil graag anoniem iets melden, kan dit?

Zit je met een vraag of klacht? Maak je je zorgen over jezelf of een andere student? Heb je een vraag over onze werking? En wil je graag anoniem blijven? Dat is mogelijk via dit formulier.

Ik ben een doctoraatsstudent. Kan ik ook bij jullie terecht?

Als doctoraatsstudent kan je enkel voor groepssessies bij de studentenpsychologen terecht.Zit je als doctoraatsstudent toch nog met vragen? Bekijk dan de infopagina voor doctorandi.

In geval van nood

  • Contacteer je eigen huisarts voor ondersteuning. Via Mediwacht kan je een overzicht terugvinden van huisartsen in je buurt.
  • Voor zelfhulp, informatie en tips omtrent mentale gezondheid, ga naar MOODSPACE.
  • Bel gratis en anoniem naar Tele-onthaal 106 of de zelfmoordlijn 1813. Ook als je niet meteen doorverbonden wordt, blijf dan bellen tot je iemand aan de lijn hebt. 's Avonds kan je ook met hen chatten: www.tele-onthaal.be en www.zelfmoord1813.be
  • Bij een acute crisis: ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De hulpverleners zullen je opvangen.