Stress is niets meer dan spanning of druk. Dit wilt ook zeggen dat stress niet vanzelfsprekend slecht is. Je hebt bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren, het is een natuurlijke respons van ons lichaam. Een bepaalde mate van stress zorgt er ook net voor dat je beter zal presteren. Het zorgt ervoor dat je je beter kan focussen, je alerter en efficiënter bent.
Stress kan echter wel ook in die mate oplopen dat het een negatieve invloed heeft op je welzijn en de kwaliteit van je prestaties. Je lichaam komt eerder in een toestand van overleving terecht en is hier ook voornamelijk mee bezig. Het laatste waar je lichaam dan mee bezig is, is nieuwe leerstof onthouden, rationeel nadenken of dingen uit je geheugen ophalen.
Je kan stress als een soort emmer zien en iedereen heeft een andere soort emmer (filmpje, 1'). Je zal dus anders omgaan met stress dan bijvoorbeeld een studiegenoot, of één van je broers of zussen.
Stress heeft invloed op verschillende domeinen, zo bijvoorbeeld op je fysieke gezondheid, maar ook op je gedrag, gedachten en gevoelens.
De situaties die stress oproepen zijn voor iedereen verschillend. Sommige studenten zullen erg veel stress ervaren wanneer ze een presentatie moeten geven, terwijl dit voor anderen rustig verloopt.
In deze video kom je meer te weten over de invloed die stress heeft op je brein (4'15). Daarnaast geeft deze video meer uitleg over de impact van stress op je lichaam (4'42).
Hieronder vind je nog enkele extra links met meer uitleg over stress en hoe je hiermee kan omgaan:
Je hebt heel wat ideeën gelezen om je stress aan te pakken. Maar hoe ga je hier nu effectief mee aan de slag?
Kom alles te weten over stresshantering in onze jaarlijkse infosessies.
→ Check het aanbod infosessies en schrijf je gratis in!
Wil je graag in een individueel gesprek jouw valkuilen vinden en ontdekken wat jij kan doen om je stress onder controle te houden?
→ Maak dan snel een afspraak met een van onze studentenpsychologen.