Naast fundamenteel en strategisch basisonderzoek, biedt MPR&S ook wetenschappelijke diensten aan in samenwerking met de industrie. De dienstverlenende activiteiten van MPR&S zijn gericht naar de fysische/mechanische materiaalanalyses en verpakkingsonderzoek in diverse industriële sectoren.
De Materials and Packaging Research & Services (MPR&S) onderzoeksgroep, voorheen VerpakkingsCentrum (VC), heeft gedurende meer dan 20 jaar expertise opgebouwd in het gebied van mechanische materiaalkarakterisatie en -performantie. Dit met een focus op innovatief verpakkingsonderzoek waarin MPR&S actief is binnen de volledige keten (materiaal, concept, proces).
Met moderne karakterisatie- en testtechnieken en een wetenschappelijke interpretatie van de meetresultaten steunt MPR&S elke klant bij een verantwoorde keuze of aanpassing van zijn (verpakkings)-concepten. De dienstverlening van MPR&S aan de industrie omvat onder andere toegepast projectonderzoek en evaluatie van materialen, verpakkingen & toebehoren, technisch advies, verpakkingsinnovatie & ecodesign, opleidingen, enzovoort.
Zit je met een specifieke vraag of wens je een offerte te ontvangen? Onze projectingenieur helpt je graag verder.
Binnen het speerpunt gaspermeabiliteit beschikt de MPR&S onderzoeksgroep over een uitgebreid gamma aan apparatuur voor het testen van zuurstofdoorlaatbaarheid (O2), koolstofdioxidedoorlaatbaarheid (CO2) en waterdampdoorlaatbaarheid (H2O). Daarnaast is er ook een uitgebreide expertise aanwezig voor het testen van niet-explosieve en niet-corrosieve gassen (bijvoorbeeld helium, argon, stikstof, enzovoort).
De onderzoeksgroep heeft een belangrijke deskundigheid in het bestuderen van de eigenschappen van materialen en het effect ervan op de gasdoorlaatbaarheid. De testen kunnen uitgevoerd worden onder verschillende omgevingscondities (bijvoorbeeld: variabele temperatuur en variabele relatieve vochtigheid). Dit stelt ons in staat volgende analyses uit te voeren volgens de norm voor een breed scala aan applicatiedomeinen:
Zuurstofdoorlaatbaarheid
Waterdampdoorlaatbaarheid
Koolstofdioxidedoorlaatbaarheid
Doorlaatbaarheid voor andere gassen
...
Binnen het gasdoorlaatbaarheidsonderzoek kunnen verschillende materialen en concepten onderzocht worden. Typische voorbeelden van preparaten voor dit onderzoek zijn:
Voor het gasdoorlaatbaarheidsonderzoek kan de onderzoeksgroep beroep doen op gespecialiseerde testapparatuur om de probleemstelling op te lossen. Hieronder een overzicht.
MOCON Oxtran
MOCON Permatran-W
MOCON Permatran-C
MOCON Optech-P O2 Platina
BRÜGGER BBP-C
Cup-methode
Test voor vlakke verpakkingsmaterialen onder verschillende klimatologische condities.
Normen: o.a. ASTM E-96
Onder de brede noemer van mechanische materiaalkarakterisering kan de MPR&S onderzoeksgroep een uitgebreid gamma aan testmogelijkheden aanbieden voor het karakteriseren van mechanische, fysische en optische eigenschappen van materialen en/of verpakkingen.
Naast het testen van papier, karton, kunststof en andere (verpakkings)materialen heeft de groep een uitgebreide expertise in zowel sealonderzoek als het genormeerd testen van zakken voor huishoudelijk afval.
De onderzoeksgroep heeft een belangrijke deskundigheid in het mechanisch karakteriseren van (verpakkings)materialen én onderzoek naar sealperformantie. De analyses in onze labo’s kunnen uitgevoerd worden volgens de norm. Hieronder volgt een overzicht van onze testmogelijkheden.
Genormeerde testen van kunststof zakken voor huishoudelijk afval.
Treksterkte
Compressietest
Impactweerstand
Doorscheurweerstand
Doorprikweerstand
Densiteit
Glansbepaling
Kleurbepaling
Opaciteit
Diktemeting
Statische & dynamische wrijving
Luchtdoorlaatbaarheid en oppervlakteruwheid
Cobb test
Watervastheid van een verlijming
Buigstijfheid
Barstweerstand
Doorsteekweerstand
Bepaling van de energie die nodig is om golfkarton te doorboren.
Toepassing:
Gramgewicht
Dikte
Compressieweerstand
Sealsterkte m.b.v. warme lasbalken of ultrasoon sealen
Hot tack test
Toepassing:
Interfacial temperature test
Binnen het kader van mechanische karakteriseren en sealonderzoek kunnen verschillende (verpakkings)materialen onderzocht worden. Typische voorbeelden van preparaten voor dit onderzoek zijn:
Voor mechanische materiaalkarakterisering en sealonderzoek kan de onderzoeksgroep beroep doen op verscheidene gespecialiseerde testapparatuur om de probleemstelling op te lossen. Hieronder een overzicht:
Papier en/of (golf)karton
Kunststoffen
Sealonderzoek
Lekdichtheidonderzoek
De MPR&S onderzoeksgroep is uitgerust om de invloed van klimatologische factoren op (verpakkings)materialen en concepten te onderzoeken. Denk hierbij aan het opleggen van temperatuurs- en vochtigheidsprofielen om verschillende weerscondities na te bootsen alsook de blootstelling aan UV- en daglicht.
Daarnaast is er gespecialiseerde apparatuur beschikbaar om de materiaaleigenschappen op te meten tijdens deze versnelde verouderingsprocessen. Denk hierbij aan kleurintensiteit- en opaciteitsveranderingen.
De onderzoeksgroep heeft een belangrijke deskundigheid in het conditioneren en versneld verouderen van (verpakkings)materialen. Dit stelt ons in staat volgende analyses uit te voeren volgens de normen voor verscheidene applicatiedomeinen:
Registreren van temperatuur en relatieve vochtigheid
Thermische veroudering & impacten door vocht
QUV versnelde verweringstest
Xenon test
Binnen het kader van conditionering en versnelde veroudering kunnen verschillende (verpakkings)materialen en concepten onderzocht worden. Typische voorbeelden van preparaten voor dit onderzoek zijn:
Voor conditionering en klimatologische veroudering kan de onderzoeksgroep beroep doen op verscheidene gespecialiseerde testapparatuur om de probleemstelling op te lossen. Hieronder een overzicht.
Klimatologische veroudering
Veroudering door licht
Droogoven
Last van ingezakte dozen? Ongewenste productkwaliteit bij uw afnemer? Schade door transport? Uw product wordt met de grootste zorg gecreëerd, maar wat daarna? Om na te gaan of uw transportverpakking geschikt is om de risico’s van onderweg te doorstaan, kan u bij ons terecht.
Het speerpunt transportsimulatie en -performantie is een belangrijke en groeiende pijler. Met behulp van gangbare standaarden (o.a. ASTM en ISTA) kan een traject- en risicodefinitie gebeuren die concreet overgaat tot het uitvoeren van transporttesten (bijvoorbeeld: val, compressie en vibratie, horizontale impacten). Dit onderzoek focust op het vervoer van goederen in al zijn vormen: spoorvervoer, wegvervoer, luchtvervoer, enzovoort.
De onderzoeksgroep heeft een belangrijke deskundigheid in het bestuderen van goederentransport en het effect ervan op de verpakking. Dit omvat optimalisatie van individuele transportverpakking tot palletverpakking aan de hand van simulatiesoftware. Hierdoor is de groep in staat om genormeerde analyses uit te voeren binnen verschillende sectoren (onder andere: automotive, farmacie en voeding).
Binnen het kader van de transportsimulatietesten kunnen verschillende verpakkingen onderzocht worden naar de performantie van hun toepassing. Voorbeelden van preparaten voor dit onderzoek zijn:
Voor het transportonderzoek kan de onderzoeksgroep beroep doen op verscheidene gespecialiseerde testapparatuur om de probleemstelling op te lossen of de performantie na te gaan. Hieronder een overzicht:
Vibratietesten
Compressietesten
Valtesten
Impacttesten
Wikkelmachine
Binnen het speerpunt verpakkingsonderzoek heeft de MPR&S groep doorheen de jaren een belangrijke kernexpertise opgebouwd in het ontwerpen van optimale verpakkingen. Onze deskundigen zijn steeds op de hoogte van de snelle veranderingen die de kop op steken binnen het gebied van verpakkingen.
Bij de MPR&S onderzoeksgroep kan u en uw bedrijf terecht voor innovatieve en geoptimaliseerde verpakkingsoplossingen op maat met een focus op verpakkingsdiagnose, levenscyclusanalyse en Ecodesign. Onze onderzoeksexpertises en -methodieken zijn hierbij onmisbare handvaten.
Verpakkingen oogsten vandaag nog altijd veel kritiek. Toch zijn ze heel sterk aan het evolueren, onder meer dankzij de inspanningen die bedrijven leveren om zowel de functie als het formaat van de verpakking te optimaliseren. Ook kleine ondernemingen kunnen door verpakkingsoptimalisatie heel wat ecologische en financiële voordelen realiseren. Doch, ze hebben niet altijd de tijd of de middelen om zich te buigen over deze materie, die complexer is dan ze op het eerste zicht lijkt.
Daarom biedt MPR&S in samenwerking met Fost Plus en Valipac een snelle en gratis diagnose aan van de verpakkingssystemen van hun leden. Deze diagnose moet bedrijven helpen om verpakkingsafval te voorkomen en de milieu-impact van de combinatie product/verpakking te verlagen. Zowel ecologische als financiële aspecten worden in rekening gebracht, waardoor de bedrijven vlot quick-wins kunnen realiseren.
Waarom een verpakkingsdiagnose aanvragen voor uw bedrijf?
Onze verpakkingsdiagnoses:
Om de milieubelasting van uw verpakkingen in kaart te brengen maakt MPR&S gebruik van enkele tools waaronder onze software Simapro. Hiermee kunnen we een LCA (levenscyclusanalyse) opstellen om dan de milieu-impact van een product of verpakking te bepalen gedurende de hele levenscyclus. Dit wil zeggen van de winning van grondstoffen, de productie, het transport, het gebruik tot en met de afvalverwerking.
Waarom kan een LCA nuttig zijn voor uw bedrijf?
De informatie uit een LCA kunt u gebruiken:
Afhankelijk van welke richting u uit wilt met de LCA kunnen wij u helpen met een meer of minder gedetailleerde LCA.
Bij ecodesign of ook wel milieugerichte productontwikkeling houdt men reeds tijdens het ontwerpproces niet alleen rekening met economische, technische en menselijke criteria, maar ook met milieucriteria. Men streeft hierbij naar een optimum tussen voldoende bescherming van het verpakte product en een minimale milieu-impact van product én verpakking. Milieugerichte verpakkingsontwikkeling gaande van de aanpassing van het huidig verpakkingsconcept tot een volledig nieuw concept behoren tot de mogelijkheden van MPR&S. Met tools zoals de ecolizer, verschillende software pakketten en een uitgebreid netwerk kunnen wij u volledig ondersteunen en begeleiden tot de eindfase.
Waarmee kunnen wij u helpen?
Producten transporteren met een minimum aan schade of verlies en tegen een zo laag mogelijke kost voor zowel milieu als bedrijf is de doelstelling bij het beladen van pallets, vrachtwagens of containers. Het is daarom zeer belangrijk om tijdens de ontwikkelingsfase van producten en verpakkingen ook al na te denken over de transportfase. Een optimale schikking van producten of verpakkingen tijdens transport met zo weinig mogelijk transport van lucht kunnen met onze beschikbare software berekend worden a.d.h.v. optimale stapelpatronen die rekening houden met oppervlakte en volume efficiëntie.
Hoe kan MPR&S u bijstaan bij optimalisatie van uw (transport)verpakkingen?
Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek, België
Projectingenieur
Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek, België