Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek heeft een zware infrastructuur aanvraag goedgekeurd voor de aankoop van een geavanceerde lichtmicroscoop voor het technologieplatform microscopie van Universiteit Hasselt. Het gaat om een totaalbedrag van 1,33 miljoen euro. De aanvraag werd ingediend door een team van 6 proffen vanuit BIOMED en CMK, met de steun van het bedrijf Carl Zeiss GmbH, het UHasselt BOF en Maastricht University. “Dit toestel gaat ons onderzoek een grote boost geven en zal ons toelaten bruggen te slaan met andere universiteiten en met de zorgsector in de regio", zegt initiatiefnemer prof. dr. Jelle Hendrix.
De gloednieuwe lichtmicroscoop en een gepast data-analyse platform zullen in het najaar geleverd worden en krijgen een plek in het Advanced Optical Microscopy Centre in BIOMED. Sinds 2017 worden in deze microscopie core facility op tal van stalen lichtmicroscopische analyses gedaan van het hoogste kwaliteitsniveau. “In onze facility analyseren we stalen van maximaal 50 op 50 micrometer grootte, met dit nieuwe toestel gaan we stalen tot bijna een centimeter groot kunnen onderzoeken, maar tegelijkertijd, en heel uniek, nog steeds met de hoogste gevoeligheid. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de moleculaire details van zenuwcelconnectiviteit in een compleet muisbrein, een stukje darm, of in een platworm. Met deze nieuwe lichtmicroscoop krijg je enorm veel inzicht in de anatomie, morfologie en de structuur van deze stalen. Een schat aan informatie wordt zo voor ons zichtbaar”, zegt Jelle Hendrix.
Interdisciplinair team
Een team van in totaal 6 UHasselt-proffen dienden de FWO zware infrastructuur aanvraag in: Werend Boesmans, Annelies Bronckaers, Bieke Broux, Ilse Dewachter, Jelle Hendrix en Karen Smeets. Ook Dr. Sam Duwé, AOMC facility manager, had een cruciale rol in het voorbereiden van deze aanvraag. Daarnaast is ook de onderzoeksgroep pathologie van Prof. Veerle Melotte aan het Maastricht University Medical Center betrokken. “Al in 2018, tijdens een microscopie workshop die we organiseerden, zijn we op zoek gegaan naar wie binnen UHasselt interesse kon hebben in deze microscoop voor onderzoek. Zowel binnen ons biomedisch onderzoek als binnen biologie waren er heel wat opportuniteiten. Deze hoogtechnologische microscoop kan in ieder van ons onderzoek een grote meerwaarde betekenen”, zegt Werend Boesmans.
Gezondheidszorg versterken
“Het is onze ambitie om dit toestel niet enkel te gebruiken in ons eigen onderzoek, maar ook bijvoorbeeld om te onderzoeken of we pathologen kunnen helpen om complementaire, of zelfs betere diagnoses van patiëntenstalen te maken”, zegt Jelle Hendrix. Dit toestel past dan ook perfect binnen de visie van de toekomstige Health Campus in Diepenbeek om de gezondheidszorg in de regio te versterken.
De FWO zware infrastructuur aanvraag voorziet bovendien personeelsmiddelen om high-level microscopie in BIOMED verder te laten groeien.
Foto: Vlnr Prof. dr. Werend Boesmans, dr. Sam Duwé en Prof. dr. Jelle Hendrix, experts en managers van het UHasselt Advanced Optical Microscopy Centre