Het consortium AnaEE-Flanders, een samenwerking tussen UHasselt en UAntwerpen, dat onderzoek voert naar de impact van de klimaatverandering op ecosystemen, krijgt 3.760.223€ Vlaams geld van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). “Met deze financiering verzekeren we de langetermijnwerking van onze onderzoeksfaciliteiten voor ons klimaatonderzoek”, zegt prof. dr. Nadia Soudzilovskaia, die het consortium leidt vanuit het Centrum voor Milieukunde van UHasselt.
Het consortium AnaEE-Flanders (Analysis and Experimentation on Ecosystems) voert al jaren onderzoek aan de hand van talrijke veldexperimenten en experimenten in de klimaatkoepels van de Ecotrons van Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen en de aquatische Mesodrome faciliteit van UAntwerpen. Zo bestudeert het consortium hoe ecosystemen functioneren onder verschillende veranderende milieuomstandigheden. “We onderzoeken onder meer de impact van klimaatverandering en vervuiling op landbouw, heidevelden, fruitboomgaarden, graslanden, meren en rivieren. Vervolgens ontwikkelen we mitigatie- en adaptatiemaatregelen om de vele ecosysteemdiensten die onze natuur levert, veilig te stellen. Dankzij deze FWO-financiering is dit soort onderzoek op lange termijn verzekerd,” zegt prof. dr. Nadia Soudzilovskaia van het Centrum voor Milieukunde aan de UHasselt.
Europese topinfrastructuur
Met deze FWO-financiering wordt het consortium AnaEE-Flanders ook officieel erkend als Europese internationale infrastructuur en wordt de weg geopend om formeel lid te worden van het grotere Europese onderzoeksconsortium, AnaEE-ERIC, dat de impact van milieuveranderingen op ecosystemen in heel Europa onderzoekt. “Klimaatverandering, stikstofvervuiling en andere symptomen van milieuverandering zijn wereldwijde problemen met aanzienlijke gevolgen voor zowel lokale economieën als het dagelijkse leven van mensen. Kijk maar naar de overstromingen in Vlaanderen in 2021 en 2024, of de invoering van de nieuwe stikstofregelgeving, die leidde tot grote protesten van boeren. Al deze milieu-uitdagingen moeten internationaal worden aangepakt, rekening houdend met de belangen van verschillende landen, verschillende soorten Europese ecosystemen en landbeheerpraktijken. Door toe te treden tot dit Europees consortium van onderzoeksinfrastructuren zullen we ervoor zorgen dat de Belgische stem nog sterker gehoord wordt bij de Europese milieubeleidsmakers,” zegt Prof. dr. Nadia Soudzilovskaia.
Mooie erkenning
“De rol om het consortium te leiden, is een heel mooie kans voor ons Centrum voor Milieukunde”, zegt prof. dr. Robert Malina, directeur van het CMK UHasselt. “Ons instituut bestaat uit een heel interdisciplinair team van onderzoekers waaronder ecologen, chemici, specialisten in nucleaire technologie, milieueconomen en juristen. Onderzoek voeren vanuit zoveel diverse invalshoeven is een grote troef bij deze milieustudies en die lijn trekken we dan ook de volgende jaren graag door.”
“Natuurlijk zijn we zeer trots op deze erkenning voor onze onderzoekers binnen het consortium en onze unieke onderzoeksinfrastructuur”, besluit prof. dr. Bernard Vanheusden, rector van UHasselt. “De faciliteiten waarover dit consortium beschikt, horen bij de absolute top in de wereld om hoogstaand onderzoek naar de impact van klimaatverandering te kunnen uitvoeren. Het is dan ook mooi om te zien dat de langetermijnwerking voor dit belangrijke onderzoek gegarandeerd is. Voor UHasselt is het ook de eerste keer dat we zo’n interuniversitair Vlaams infrastructuurconsortium mogen leiden in onze nog jonge geschiedenis. Een mooie mijlpaal, waar we zeer dankbaar voor zijn.”