400 studenten van zorg- en welzijnsopleidingen UHasselt, PXL en UCLL leren beter samenwerken tijdens groot zorg- en welzijn event

Hoe kunnen de zorg- en welzijnsprofessionals van morgen beter samenwerken over de verschillende disciplines heen en hoe kan dit zorgen voor meer gezondheid en welzijn bij personen met een zorg- of ondersteuningsnood?  Dat staat centraal tijdens de allereerste INTERPRO Academy van UHasselt in samenwerking met Hogescholen PXL en UCLL. 400 studenten uit 10 zorg- en welzijnsopleidingen krijgen er inzicht in wat ieders discipline precies inhoudt door te leren van, mét en over elkaar. “Onze samenleving staat voor grote zorguitdagingen. Door studenten, docenten, zorgverleners en simulanten hier samen te brengen zetten we stappen naar een proactieve en meer persoonsgerichte zorg”, zegt UHasselt-prof. dr. Ilse Lamers, promotor INTERPRO Academy.

INTERPRO Academy INTERPRO Academy

Intro titel

Weet een student revalidatiewetenschappen en kinesitherapie al voldoende wat het latere beroep van bijvoorbeeld een student geneeskunde, toegepaste psychologie, healthcare management of verpleegkunde inhoudt en omgekeerd? Die vraag is meteen de start van de eerste INTERPRO Academy aan UHasselt. Tijdens een speeddate leggen studenten uit 10 zorg- en welzijnsopleidingen namelijk aan elkaar uit wat volgens hen het latere beroep van de ander zal inhouden.

INTERPRO Academy Casusoverleg

“Interprofessioneel kunnen samenwerken, over de grenzen van beroepen en sectoren heen, wordt almaar belangrijker binnen toekomstgerichte zorg. Want we willen af van het zorgsysteem waarbij iedereen nog te veel door de eigen bril naar een patiënt of cliënt kijkt, om zo te komen tot een meer holistische, persoonsgerichte zorg. Daarom brengen we studenten uit de verschillende zorg- en welzijnsopleidingen tijdens deze INTERPRO Academy op grote schaal met elkaar in contact. Zo krijgen ze nog beter inzicht in wat de expertise van de ander precies inhoudt en hoe ze samen kunnen werken in plaats van elk apart en versnipperd zorg te verlenen”, zegt Karen Willems, project manager INTERPRO Academy.

Patiënten betrokken

Na de speeddate en de inzichten in elkaars expertise, gaan de studenten in de namiddag hun interprofessionele competenties oefenen samen met zorg- en welzijnsprofessionals en simulanten die de stem vertolken van patiënten, cliënten, en mantelzorgers. Tijdens het ‘casusoverleg’ bespreken telkens 10 studenten uit verschillende opleidingen samen het zorgpad van een persoon. Welke perspectieven zijn van belang om met elkaar te delen? Wat zijn de noden en levensdoelen van de persoon met een zorgnood? Hoe kunnen we als team doelgericht samenwerken aan één gemeenschappelijk zorgplan?

“We zijn heel erg blij dat er voor dit casusoverleg ook verschillende patiënten-cliënten en mantelzorgers zullen meewerken. Zij komen hier voor de studenten getuigen over hun eigen zorgpad, hun noden en de obstakels die ze tegenkomen”, zegt UCLL Opleidingsverantwoordelijke Bachelor Verpleegkunde Lieve Haumont. “Door hun deelname en die van meer dan 35 simulanten helpen we de vaardigheden van de studenten op het vlak van persoonsgerichte, interprofessionele samenwerking te verbeteren en worden de studenten zich meer bewust van de mens achter de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood”, zegt Miet Swinnen, Opleidingshoofd Sociaal Werk & Orthopedagogische begeleiding van Hogeschool PXL. 

Interprofessionele zorg

De INTERPRO Academy wordt afgesloten met een debat waarbij samenwerken in de zorg en welzijn centraal staan. Hoe kan interprofessionele zorg in de praktijk efficiënt georganiseerd en gefaciliteerd worden en is de zorg- en welzijnssector eigenlijk wel écht klaar om meer samen te werken? Daarover gaan verschillende experten, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in overleg. 

INTERPRO Academy Casusoverleg1

 


INTERPRO Academy is een organisatie van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt in samenwerking met de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, de Hogescholen PXL en UCLL, Centrum Eerste Lijn Limburg en Health Campus Limburg DC. Deze opleidingen nemen hieraan deel: 

Deelnemende opleidingen UHasselt

Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (initiatiefnemer)

Biomedische wetenschappen

Ergotherapeutische Wetenschappen (master)

Geneeskunde

Systeem- en procesinnovatie in de zorg (master)

Verpleeg- en vroedkunde (master)

 

Deelnemende opleidingen PXL

Healthcare Management

Sociaal werk

Toegepaste psychologie

 

Deelnemende opleidingen UCLL

Verpleegkunde (bachelor)

Orthopedagogie (bachelor)

Close menu