Om het risico op vallen bij ouderen te verminderen moeten zorgverleners beter bewust zijn van de risico’s van zogenaamde niet-kwaadaardige duizeligheid. Deze aandoening, genaamd BPPV, wordt nog onvoldoende herkend bij ouderen en dat kan ernstige gevolgen hebben, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Hasselt in samenwerking met Ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Maastricht. Nochtans is BPPV eenvoudig te genezen, waardoor de levenskwaliteit van ouderen verbetert en het risico op vallen kleiner wordt. Op 7 december vindt er een symposium plaats aan UHasselt over het sneller herkennen van BPPV bij ouderen.
Losgekomen kristallen
Bij BPPV is namelijk het evenwichtsorgaan aangetast en zijn de zogenaamde ‘kristallen’ in het evenwichtsorgaan losgekomen. Wanneer je dan je hoofd beweegt, kunnen die kristallen zich verplaatsen en worden personen met BPPV plots erg duizelig en misselijk. Om BPPV te behandelen moeten die kristallen terug op de juiste plaats gezet worden. “Dat kan door het hoofd in een aantal posities te draaien. Een huisarts, audioloog of kinesitherapeut met kennis van BPPV kan die behandeling eenvoudig uitvoeren en meestal volstaan één tot drie sessies om helemaal verlost te zijn van BPPV. Maar door het niet herkennen van de vagere symptomen van BPPV bij ouderen, zien we dat bij ouderen slechts 1 op 10 patiënten meteen een correcte behandeling krijgt en meer dan de helft medicatie krijgt voorgeschreven die niets afdoet aan BPPV. En dat omdat er te vaak gedacht wordt dat de klachten te maken hebben met spierkrachtverlies, een lage bloeddruk of het algemeen ‘ouder worden’ en de link met BPPV niet wordt gelegd” zegt Sara Pauwels.
Opleidingsdag
De onderzoekers van de faculteit Revalidatiewetenschappen willen met hun studie dan ook zorgen voor meer bewustwording voor het verschil in symptomen bij jongeren en ouderen met BPPV. Daarvoor organiseren zij op 7 december een studiedag voor zorgverleners binnen de Reval Academy in samenwerking met UHasselt Levenslang Leren. “We hopen deze kennis te kunnen verspreiden, niet alleen naar artsen, kinesitherapeuten en audiologen, maar ook naar de ouderen met BPPV zelf. Wie het gevoel heeft van een continue instabiliteit en lichthoofdigheid, bespreekt de kans op BPPV best met de huisarts. Want het mag dan wel een niet-kwaadaardige vorm van duizeligheid zijn, onschuldig is het allerminst. En een oplossing is er zeker”, besluiten de onderzoekers.
foto: drs. Sara Pauwels
Meer informatie over de opleidingsdag rond BPPV op 7 december 2024 is te vinden op deze pagina.