Meer dan een jaar na het voorziene kick-off event, lanceert UHasselt vandaag haar Data Science Institute. “Door corona hebben we onze ceremoniële start moeten uitstellen, maar door de pandemie heeft ons instituut wél meteen haar grote meerwaarde kunnen tonen”, zegt prof. dr. Niel Hens. Het instituut reikt voor deze gelegenheid ook drie eredoctoraten uit aan succesvolle onderzoekers binnen datawetenschappen.
Coronacijfers, stijgende en dalende curves, besmettingsgraden,… wie aan deze termen denkt, denkt al snel aan UHasselt-proffen Geert Molenberghs en Niel Hens. Vele maanden gaven zij met hun statistische modellen en inzichten advies aan de regering en zorgden ze ervoor dat het gezondheidssysteem in ons land stand kon blijven houden. “Dit deden wij uiteraard niet alleen. Hiervoor konden we rekenen op een heel sterk team van onderzoekers, waarbij alle disciplines binnen datawetenschappen samenwerkten. Van het analyseren van de coronacijfers, tot de opmaak van de modellen die de pandemie voorspellen en de visualisatie ervan. Alle datawetenschappers aan UHasselt brachten hun specifieke expertise in. Meteen de kracht van ons Data Science Institute dat we vandaag officieel lanceren”, zegt Niel Hens.
Tijdens de officiële start van het DSI verwelkomde UHasselt ook drie nieuwe eredoctoren.
Jan Rabaey is professor emeritus aan UC Berkeley (USA). Hij is een Vlaams ingenieur elektronica, wiens technologie gezien wordt als voorloper van de iPad. Al in de jaren 80, toen grote PC-kasten met dik scherm en toetsenbord hun intrede deden in de huiskamers, ontwikkelde Jan Rabaey al zijn infoPad. Een draagbaar device met plat scherm, internetverbinding, browser, handschriftherkenning, video en spraaktechnologie. “Dertig jaar geleden demonstreerde Jan Rabaey al het potentieel van tablets. En dat zelfs twee decennia voor ze uiteindelijk op de markt verkrijgbaar zouden zijn. Een echt voorbeeld van pionierschap en out-of-the-box denken”, zegt UHasselt-prof. dr. ir. Luc Claesen, promotor van dit eredoctoraat.
Hiernaast onderzoekt Jan Rabaey samen met tal van vooraanstaande medische universiteiten de integratie van nano-elektronische systemen in het menselijke brein. Verschillende resultaten van zijn onderzoek zijn nu al commercieel beschikbaar als implanteerbare medische instrumenten die helpen bij de behandeling van neurologische aandoeningen zoals epilepsie, ALS en ruggengraat letsels.
Dipak Kalra is professor health informatics aan het University College London. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van elektronische gezondheidsinformatie en de inbedding hiervan in de gezondheidszorg. Hierin specialiseert hij zich op het gebied van dataveiligheid en privacy.
Dipak Kalra is één van de grondleggers van #DataSavesLives. Dit initiatief promoot het belang van veilige uitwisseling van gezondheidsdata omdat dit de gezondheid en zorg ten goede komt.
“Het onderzoek van Dipal Kalra toont het belang van een veilige en goede gegevensdeling van gezondheidsdata en is cruciaal voor de ontwikkeling van digitale innovatie in de gezondheidszorg”, zegt UHasselt-prof. Liesbet Peeters, promotor van dit eredoctoraat.
William Cleveland is professor Statistiek en Computerwetenschappen aan de Purdue University (USA). Hij is de grondlegger van het begrip datawetenschappen zoals het vandaag de dag gebruikt wordt en is expert op het gebied van datavisualisatie.
William Cleveland is één van de meest geciteerde datawetenschappers ter wereld. “Als één van de eerste onderzoekers bestudeerde hij hoe een individu informatie haalt uit een grafiek. Zijn methoden worden nog steeds wereldwijd gebruikt om grote datasets overzichtelijk weer te geven. Onder zijn impuls wordt vandaag vooral gebruik gemaakt van minimalistische staafdiagrammen en spreidingsdiagrammen, eerder dan cirkeldiagrammen of gestapelde staven om data begrijpbaar weer te geven. William Cleveland is echt een pionier in het vakgebied van datawetenschappen”, zegt UHasselt-prof. dr. Niel Hens, promotor van dit eredoctoraat.
William Cleveland woonde de uitreiking van de eredoctoraten digitaal bij.