De diamantgebaseerde kwantummagnetometer van UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE is terug thuis. Een jaar lang verbleef het toestel aan boord van het ruimtestation ISS om er het magnetisch veld van de aarde in kaart te brengen. Nu krijgt de magnetometer een centrale plek op de campus in Diepenbeek. “We toonden dat onze technologie zelfs in de barre omstandigheden van de ruimte de metingen kan uitvoeren. We zijn dan ook ontzettend fier op wat we als studenten gerealiseerd hebben,”, zegt teamleider Jaroslav Hruby (imo-imomec UHasselt).
Op 29 augustus 2021 begon het ruimteavontuur voor de UHasselt-studenten van OSCAR-QUBE. Aan boord van de SpaceX CRS 23 raket werd de kwantummagnetometer die dag gelanceerd naar het ruimtestation ISS. Het UHasselt-studententeam werd hiervoor geselecteerd door ESA Education binnen hun Orbit Your Thesis project. Een jaar lang zond de magnetometer vanuit de ruimte data door naar de UHasselt-campus in Diepenbeek. Goed voor 231 gigabyte aan metingen van het magnetische veld rond de aarde.
Unieke diamanttechnologie
“Doel van het experiment was om te onderzoeken of onze technologie, waarbij we een synthetische diamant omvormen tot een ultragevoelige sensor met kwantumeigenschappen, stand kon houden in de ruimte. Daar zijn we mooi in geslaagd. En dat voor een sensor van slechts een paar millimeter groot”, zegt Jaroslav Hruby. “We hebben als studenten ontzettend veel bijgeleerd doorheen dit hele project. Zowel op wetenschappelijk vlak met de ontwikkeling van onze diamantgebaseerde sensor, het veelvuldig testen in het lab en het binnenkrijgen van de meetresultaten vanuit de ruimte. Maar ook als persoon is ieder van ons sterk gegroeid. We leerden samenwerken in een heel interdisciplinair team van studenten met een achtergrond in onder meer fysica, informatica en ingenieurswetenschappen en gaven ontzettend veel presentaties aan zowel ESA, als aan studenten, bedrijven en tijdens verschillende conferenties in binnen- en buitenland. Deze ruimtereis van de OSCAR-QUBE was een unieke ervaring die we voor altijd zullen meenemen.”
Felicitaties van ESA
Ook het Europees ruimtevaartagentschap ESA heeft lof voor het werk van de UHasselt-studenten. “The students of OSCAR-QUBE are a prime example of what dedicated and talented individuals can achieve when they put their minds together and work hard as an interdisciplinary team. In a relatively short time, with the support of ESA Academy and industry, the Hasselt University team overcame the technical and managerial hurdles that we tend to face when sending hardware to space. Both in passing the challenging safety reviews for launch to a manned space vehicle, and in the successful development and operation of this promising technology, the team demonstrated their excellent skills. While it may have been daunting at first, the guidance of experts and dedication of the team made this project a resounding success”, zegt Joost Vanreusel, Head of ESA Academy at the European Space Agency.
Inspiratiebron
De studenten van OSCAR-QUBE willen nu ook andere studenten inspireren om groots te dromen. De magnetometer krijgt daarom een centrale plek op de campus van Universiteit Hasselt in Diepenbeek. “En de magnetometer zal metingen van het magnetische veld blijven uitvoeren”, zegt Sebastiaan Vanspauwen, lid van OSCAR-QUBE. “Op een monitor kan je het magnetische veld blijven aflezen. Een leuk extraatje, waarbij we ook de volgende generaties studenten wetenschappelijk willen triggeren. Naast de display en de sensor, staat ook de beker voor beste studentenproject die de OSCAR-QUBE studenten wonnen tijdens het International Astronautical Congres, het allergrootste congres ter wereld rond ruimtevaart.
Het studententeam vierde de terugkeer van de magnetometer, met inspirerende presentaties van ESA, ruimtevaartbedrijf SpaceApps, technologiebedrijf Melexis en investeringsmaatschappij POM Limburg. Studenten konden ook kennis maken met verschillende ruimtevaartbedrijven op het terugkeerevent.
Opnieuw naar de ruimte
En hier eindigt het ruimteverhaal van OSCAR-QUBE nog niet. De Young Graduate Trainees van ESA (YPSAT) vroeg het team om een nieuwe magnetometer te laten meevliegen aan boord van de Ariane 6 raket. Deze raket zal voor het eerst gelanceerd worden in 2024. “We zijn nu volop aan het werk om een nieuwe sensor, de OSCAR-QUBE+ genaamd, te ontwikkelen. We hebben heel veel over onze technologie geleerd aan boord van het ISS. Met deze nieuwe ruimtemissie willen we ons sensor nog perfectioneren. Tegen het einde van de maand mei moeten we onze nieuwe magnetometer aan ESA bezorgen, we kunnen niet wachten om ook aan dit ruimteavontuur te beginnen”, zegt Yarne Beerden, lid van OSCAR-QUBE.
Hoogtepunten uit het OSCAR-QUBE ruimteavontuur:
April 2020: ESA selecteert binnen het Orbit Your Thesis project de UHasselt-studenten van OSCAR-QUBE om in het ruimtestation ISS een experiment uit te voeren.
29 augustus 2021: Aan boord van de SpaceX CRS 23 raket wordt de kwantummagnetometer gelanceerd naar het ISS
3 september 2021: ESA-astronaut Thomas Pesquet installeert de OSCAR-QUBE in het ISS. Kijk hier nog eens naar de mooie beelden (weblink).
29 oktober 2021: OSCAR-QUBE wint de prijs voor beste studentenproject op het International Astronautical Congres in Dubaï.
20 augustus 2022: De magnetometer keert aan boord van de SpaceX CRS 25 capsule terug naar aarde. Ongeveer 231 GB aan wetenschappelijke data werd het afgelopen jaar vanuit de ruimte naar de campus in Diepenbeek gestuurd.
8 maart 2023: De OSCAR-QUBE krijgt haar vaste, prominente plek op de campus van UHasselt om ook de volgende generatie studenten te inspireren om groots te durven dromen.
2024: Aan boord van de ESA Ariane 6 raket, zal het studententeam OSCAR-QUBE een nieuwe magnetometer mee de ruimte in sturen.