Van 16 tot 21 maart vindt het Flanders Technology and Innovation (FTI) festival plaats in Hasselt. Samen bouwen aan de stad van de toekomst staat hier centraal. Ook Universiteit Hasselt organiseert heel wat activiteiten tijdens het festival en is met IMOB ook de trekker van één van de centrale thema’s binnen FTI, namelijk Mobiliteit. Hier kan je een overzicht vinden van de UHasselt-activiteiten tijdens FTI.
Virtual reality dompelt je onder in de Ecotron (16-21 maart)
Op de Elfde Linie in Hasselt kunnen bezoekers een week lang kennismaken met het onderzoek van onze Ecotron Hasselt University. Onder begeleiding van scenograaf prof. Jo Klaps van de faculteit Architectuur en Kunst werd, samen met Prof. dr. Nadia Soudzilovskaia als hoofd van de Ecotron, één van de koepels van de Ecotron nagebouwd. Hier kunnen bezoekers binnenstappen en het klimaatonderzoek in virtual reality ontdekken. “Met deze koepel brengen we het belang van klimaatonderzoek dichter bij de mensen, bovendien krijgen ze letterlijk een blik achter de schermen van onze unieke Ecotron infrastructuur”, zegt Marijke Jozefczak die dit project vanuit het Centrum voor Milieukunde coördineert.
Op het einde van de FTI week in Hasselt zal deze modelbouw verhuizen naar Antwerpen waar op 23 en 24 maart het slotevenement van FTI Vlaanderen gepland staat in het Sportpaleis. Nadien krijgt de constructie ook een tijdlang een plaats in het hoofdgebouw van campus Diepenbeek.
Drones helpen de verkeerssituatie rondom scholen veiliger te maken (17 maart)
Het Instituut voor Mobiliteit zal tijdens FTI Hasselt een dronestudie uitvoeren in de omgeving van het Virga Jessecollege in Hasselt. In de weken voor het festival zal onderzoeker prof. dr. ir. Wim Ectors met drones de verkeersveiligheid rondom de schoolomgeving in beeld brengen. Tijdens het FTI zullen de resultaten bekendgemaakt worden. “Binnen het Vlaamse mobiliteitsproject MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken) gebruiken we drones en speciaal hiervoor ontwikkelde software om gevaarlijke verkeerssituaties op te sporen en te verhelpen. We zijn blij dat we tijdens FTI deze technologie kunnen demonstreren”, zegt Wim Ectors.
IMOB is tijdens FTI Hasselt ook aanwezig op de Elfde Linie met hun rijsimulator en de fietsrijsimulator. Hier kunnen bezoekers hun verkeersinzichten testen. Daarnaast zal ook het Route2School platform gedemonstreerd worden tijdens FTI Hasselt.
Groot mobiliteitsdebat rond campusontwikkeling (20 maart)
De Universiteit Hasselt en de hogescholen PXL en UCLL hebben de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan naar een twee-campus model met vestigingen in Diepenbeek en Hasselt. En ook de volgende jaren zijn de campussen in volle ontwikkeling. Een goede bereikbaarheid voor studenten en personeel is daarbij essentieel. Op 20 maart organiseert IMOB onder leiding van prof. dr. Tom Brijs een informatie- en debatavond over de campusmobiliteit. Sprekers van UHasselt, PXL, stad Hasselt en LRM zullen hier dieper ingaan op de nieuwe mobiliteitsontwikkelingen die een invloed zullen hebben op het verplaatsingsgedrag naar de campussen.
Daarnaast werkten studenten van de School voor Mobiliteitswetenschappen en de faculteit Architectuur en Kunst van UHasselt rond de campusomgeving en de mobiliteit hierrond. Tijdens deze debatavond zullen zij hun maquettes en posters presenteren.
Maak kennis met het onderzoek binnen het Geboortecohort (16-21 maart)
Ook het Geboortecohort van het Centrum voor Milieukunde komt aan bod tijdens FTI Hasselt. Bezoekers kunnen op de Elfde Linie kennis maken met het onderzoek in samenwerking met het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). Het Geboortecohort onderzoekt de invloed van de omgeving waarin je opgroeit en de genen die je erft op je gezondheid. In het ZOL worden hiervoor pasgeboren kinderen opgevolgd. Op geregelde momenten in hun leven komen de kinderen terug naar de campus in Diepenbeek voor nieuwe metingen.
In de Elfde Linie kunnen deelnemers aan de studie ook getuigenissen achterlaten bij een levensboom. Ook goede voornemens van iedereen rond natuur en gezondheid zijn hier welkom.
OSCAR-QUBE lezing: Kunnen we al steden bouwen op de maan? (19 maart)
Ruimtevaartagentschap NASA heeft plannen om huizen te gaan bouwen op de maan. Maar kan dat ook echt? Daarover organiseert POM Limburg op dinsdag 19 maart een lezingenreeks: Kunnen we al steden bouwen op de maan?
Eén van de sprekers is het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE. Zij brachten aan boord van het ruimtestation ISS het magnetische veld rondom de aard in kaart met hun diamantgebaseerde kwamtummagnetometer. Met hun technologie onderzoeken zij nu ook of ze mineralen op het maanoppervlak kunnen detecteren.
Circular Boost Café wijst bedrijven de weg naar een circulaire economie (19 maart)
Op 19 maart kunnen bedrijven tijdens de Circular Boost Café inspiratie krijgen over hoe ze de omslag kunnen maken naar een circulaire economie. Op dit event, georganiseerd door POM Limburg en VLAIO zijn er verschillende duo-presentaties van bedrijven en kennisinstellingen. Voor UHasselt zal Prof. dr. Dries Vandamme samen met het bedrijf Orbix zijn inzichten delen. Ook het Interreg project van prof. Ann Cuypers en Prof. dr. Dries Vandamme ’Circulaire Teelt en Chemie’ zal hier worden voorgesteld.
Fietsbehendigheidsparcours Sven Nys Academy (17 & 20 maart)
En daarnaast staat er nog heel wat op het programma tijdens FTI Hasselt. Zo leert de Sven Nys Academy op zondag 17 maart en woensdag 20 maart bezoekers veiliger fietsen met een fietsbehendigheidsparcours op de Elfde Linie. Sturen, evenwicht bewaren, het inschatten van trajecten, alles komt aan bod.
Inschrijven hiervoor kan de dag zelf, of op voorhand op deze webpagina.
Alle info en tickets voor FTI Hasselt kan je hier terugvinden.