In opdracht van het projectbureau Einstein Telescope EMR start Universiteit Hasselt binnenkort met een participatieproject in het zoekgebied van de telescoop. De onderzoekers brengen het komende anderhalf jaar in kaart wat inwoners verwachten van de komst van de Einstein Telescope en welke wensen ze daarbij hebben. Het onderzoek draagt zo bouwstenen aan voor het bidbook dat einde 2026 gereed moet zijn en is onderdeel van de totale omgevingsdialoog, stakeholdermanagement en communicatie vanuit het projectbureau.
Het participatieproces wordt getrokken door de Civic and Policy Design Group van UHasselt onder leiding van professor Liesbeth Huybrechts. De groep heeft veel ervaring met ontwerp- en participatietrajecten en wordt vaak ingeschakeld bij grote infrastructurele werken die impact hebben op de omgeving en de inwoners van het gebied.
Afhankelijk van de eerste verkenningen wordt de exacte vorm van het onderzoek bepaald. Onderdelen van dit maatwerk zijn in elk geval straatinterviews, verdiepende gesprekken met inwoners en andere stakeholders in het gebied en het organiseren van bijeenkomsten.
Na een eerste globale scan in het Waalse, Vlaamse, Oost-Belgische en Nederlandse zoekgebied richten de acties zich daarna nadrukkelijker op de gemeenten en gemeenschappen die over enige tijd in beeld komen als de locatie waar de Einstein Telescope gebouwd zou moeten worden.
Prof. dr. Liesbeth Huybrechts (UHasselt): “Natuurlijk zijn wij blij dat we zijn gevraagd om onze expertise in zo’n groot project te leveren. In onze voorbereidende gesprekken met het projectbureau hebben we goed begrepen dat de Einstein Telescope zich te gast voelt in de Euregio en dus ook de omgeving en haar inwoners heel serieus neemt. Wij willen onderzoeken of de Einstein Telescope een positieve impact kan hebben op de duurzaamheid en leefbaarheid van de dorpen in de omgeving en hoe dat er dan uit zou moeten zien. Het zal misschien best weleens botsen tussen belangen of verwachtingen, maar het serieus nemen van de omgeving is het enige juiste vertrekpunt om hier goed mee om te gaan. We zijn enorm gemotiveerd hier een positieve bijdrage aan te leveren.”
Omgevingsmanager Johan Rutten van het projectbureau Einstein Telescope EMR is blij dat de deskundigheid van Universiteit Hasselt in huis is gehaald: “Wij leveren zelf al veel inspanningen naar stakeholders en communicatie, maar dat is vooral gericht op onze lopend haalbaarheidsonderzoeken. Liesbeth Huybrechts en haar onderzoekers kijken verder in de tijd en brengen in beeld wat inwoners en lokale stakeholders verwachten, waar ze zich wellicht zorgen over maken of waar ze kansen en opportuniteiten zien. Op deze manier wil het projectbureau de betrokkenheid versterken voor het moment dat de bouwfase wordt ingericht en ook al voor de periode van minstens 50 jaar dat de telescoop onderdeel van het landschap en de plaatselijke gemeenschap is.”
Het onderzoek van Universiteit Hasselt is onderdeel van de Vlaamse bijdrage aan de haalbaarheidsfase. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) is de Vlaamse vertegenwoordiger in het projectbureau Einstein Telescope EMR.
Lees hier ook een interview met prof. dr. Liesbeth Huybrechts over dit participatieonderzoek voor de Einstein Telescope.