Om de werkomstandigheden van professionele chauffeurs te verbeteren en het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken, gaan onderzoekers van UHasselt, KU Leuven en UAntwerpen samen met VIL op verschillende momenten tijdens de volgende drie jaar chauffeurs opvolgen. Via tal van interventies zoals het monitoren van stress en vermoeidheid bij chauffeurs pakt het project MILESTONE pijnpunten aan. “Zo zullen de chauffeur en het transportbedrijf feedback krijgen tijdens en na de ritten zodat problemen zowel structureel als tijdens de rit aangepakt kunnen worden”, zegt prof. dr. An Neven, IMOB UHasselt.
Europa wordt geconfronteerd met het meest acute chauffeurstekort in decennia. De job van professionele chauffeur is uitputtend, stressvol en chauffeurs lijden vaak aan belangrijke gezondheidsproblemen. Met het project MILESTONE, dat kan rekenen op een budget van 1,7 miljoen euro vanuit het VIL geoormerkt projectbudget, willen de onderzoekers technologische interventies ontwikkelen en testen om de moeizame werkomstandigheden, stress en de negatieve gezondheidsimpact bij professionele chauffeurs te verminderen. De onderzoekers focussen hierbij op het verbeteren van de gezondheid van de chauffeurs, het verhogen van de verkeersveiligheid en de economische meerwaarde die dit alles met zich kan meebrengen.
160 chauffeurs gezocht
“We zoeken 160 beroepschauffeurs die we op verschillende momenten tijdens de volgende drie jaar zullen monitoren. Zowel chauffeurs die lange afstandsritten als korte afstandsritten afleggen en pakjesbezorgers. Via een wearable gaan we hun stress en vermoeidheid continu meten en bekijken we welke impact dit heeft op hun rijgedrag en (mentale) gezondheid. Via tal van interventies gaan de onderzoekers ook ingrijpen tijdens de rit. Zo krijgen de bestuurders bijvoorbeeld een signaal wanneer hun stressniveau te hoog is en krijgen ze ook na hun rit gerichte feedback”, zegt prof. dr. An Neven, coördinator van MILESTONE verbonden aan het Instituut voor Mobiliteit IMOB UHasselt. Een ander type interventie is het aanbieden van hoge intensiteit trainingsoefeningen, gericht op de vermindering van het stressniveau tijdens het werk.
Dispatcher volgt mee
Ook de transportbedrijven worden nauw betrokken bij het project. “Het stressniveau en de vermoeidheid van chauffeurs op de baan wordt ook doorgegeven naar het transportbedrijf waardoor de bedrijven zicht krijgen op de probleemmomenten tijdens ritten en hier hun planning op lange termijn aan aanpassen.” Alle toepassingen binnen MILESTONE worden ontwikkeld in nauwe samenspraak met de chauffeurs en de transportbedrijven waarbij de focus ligt op het verbeteren van de werkomstandigheden van chauffeurs.
“Ook voor transportbedrijven is dit uiterst belangrijk, want zij worden geconfronteerd met een grote arbeidskrapte en een groot verloop van werkkrachten. We zijn ervan overtuigd dat gelukkige chauffeurs, gelukkige bedrijven maken. Binnen MILESTONE brengen we daarom ook in kaart welke economische impact al deze technologische interventies zullen hebben. Verminderen zij het ziekteverzuim? Zorgen ze voor een veiligere en ecologische rijstijl? Dat zijn belangrijke punten waar ook transportbedrijven baat bij hebben”, zegt Stef Claes, projectleider bij VIL.
Groot draagvlak onder chauffeurs
Eén van de deelnemende bedrijven aan MILESTONE is transportbedrijf Van Moer Logistics. "Voor ons is dit onderzoek noodzakelijk om de werkomstandigheden van onze chauffeurs verder te kunnen optimaliseren. De verkeersdrukte op onze wegen blijft toenemen en we merken dat dit ook gevolgen heeft voor de fysieke én mentale gezondheid van onze bestuurders. We hebben alvast enkele spontane aanmeldingen binnengekregen van onze chauffeurs die willen meewerken aan het project, wat bewijst dat ook het draagvlak groot is binnen de gemeenschap", zegt Jo Van Moer, CEO & Founder Van Moer Logistics.
Chauffeurs gezocht
Professionele chauffeurs en transportbedrijven die willen meewerken aan het MILESTONE-project, kunnen zich aanmelden via deze website.
MILESTONE is een VILcluster-SBO project. Het ontvangt via speerpuntcluster VIL 1,7 miljoen euro financiering via VLAIO. IMOB UHasselt coördineert, projectpartners zijn KU Leuven, UAntwerpen en VIL.