Een week lang met Nobelprijswinnaars en beloftevolle jonge wetenschappers van gedachten wisselen over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. Die eer krijgt dr. Aslihan Babayigit (UHasselt/EnergyVille). De Hasseltse onderzoeker is geselecteerd om deel te nemen aan de Lindau Nobel Laureate Meeting die eind juni 2024 zal plaatsvinden. “Een ongelooflijke kans die zeker blijvende impact zal hebben op mijn toekomstige onderzoeksprojecten.”
Tijdens de Lindau Nobel Laureate Meeting worden een zeshonderdtal jonge toponderzoekers wereldwijd uitgenodigd om samen met een dertigtal Nobelprijswinnaars in het Duitse Lindau te spreken over hun onderzoek en nieuwe wetenschappelijke bevindingen in hun vakgebied. Het congres, dat al aan haar 73ste editie toe is, wil wetenschappers inspireren en hen kennis laten uitwisselen, om zo te komen tot nog beter wetenschappelijk onderzoek.
“Het is voor mij een heel grote eer dat ik aan dit congres mag deelnemen. De absolute top van de wetenschap verzamelt hier, en ik krijg zo de kans om mijn onderzoeksideeën te bespreken met Nobelprijswinnaars en andere jonge onderzoekers”, zegt dr. Aslihan Babayigit van het UHasselt-onderzoeksinstituut imo-imomec en EnergyVille.
Nieuwe zonnecellen
Eén van de centrale thema’s op de Lindau Nobel Laureate Meeting dit jaar is hoe we de wereldwijde uitdagingen rond energie kunnen aanpakken. En die vraag staat ook centraal in het onderzoek van Aslihan Babayigit naar het materiaal perovskiet. Dat is een zeer beloftevol materiaal om nieuwe types zonnecellen mee te maken met een extreem hoog rendement. Wetenschappers wereldwijd kijken naar perovskiet om de stijgende vraag naar zonne-energie te beantwoorden. Maar het materiaal heeft ook nadelen en zelfs gevaren. Zo is het materiaal nog niet stabiel genoeg en bovendien is het giftig.
“Dat komt door de hoeveelheid lood die in perovskiet zit. Lood is een erg gevaarlijk product, zowel voor mens, dier als planten. In mijn onderzoek binnen imo-imomec en EnergyVille focus ik op het verbeteren van de stabiliteit van zonnecellen gemaakt uit perovskiet en hoe we de gevaren rond toxiciteit zoveel mogelijk kunnen beperken”, zegt Aslihan Babayigit, die opgeleid is als biomedicus en zich tijdens haar doctoraatsonderzoek specialiseerde in zonnecellen. “Tijdens dit congres zal dit materiaal zeker onder de aandacht komen. Ik kijk ernaar uit om gedachten te wisselen over hoe we al dan niet perovskiet willen gebruiken bij de energietransitie.”
Impact
Tijdens het congres zijn er ook iedere avond themadiners, waarvoor onderzoekers zich kandidaat stellen. “Die avond staat dan in het teken van bijvoorbeeld klimaatverandering, nucleaire energie of kwantumtechnologie. Het is echt een heel mooie kans om over zo’n boeiende thema’s, die een echte impact hebben op mensenlevens, te kunnen spreken met topwetenschappers wereldwijd.”