UHasselt reikt eredoctoraat uit aan bedenker van het wandel- en fietsroutenetwerk

Tijdens haar traditionele Dies Natalis zal Universiteit Hasselt op 27 mei 2025 een eredoctoraat uitreiken aan Hugo Bollen, bedenker van het wandel- en fietsroutenetwerk. Zijn netwerk van wandel- en fietspaden met de gekende knooppunten ontstond in Limburg en kreeg snel navolging in de rest van Vlaanderen en later ook in Nederland, Duitsland en Kroatië. “Met dit instellingseredoctoraat eren we Hugo Bollen voor zijn belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van onze regio en de manier waarop hij mensen inspireerde om de schoonheid van hun omgeving te ontdekken en waarderen”, zegt rector Bernard Vanheusden.

Togastoet Agora Togastoet Agora

Instellingseredoctoraat Hugo Bollen

Hugo Bollen Instellngseredoctor Uhasselt

Hugo Bollen (°1946) begon zijn carrière als ingenieur bij de Kempische Steenkoolmijnen, waar hij verantwoordelijk was voor de ondergrondse installaties van de steenkoolmijn van Eisden en nadien Beringen en Zolder. Na de mijnsluiting werd hij directeur van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM), een samenwerking tussen Natuurpunt en de nv KS dat op zijn initiatief werd opgericht en onder zijn leiding werd uitgebreid naar een samenwerkingsverband waarbij ook gemeenten, lokale natuurverenigingen en de Provincie Limburg werden betrokken.

Altijd al gepassioneerd bezig met natuur, is het in die jaren dat Hugo Bollen zich meer en meer focuste op gerichte acties om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Zo legde hij zich toe op het uittekenen van een wandel- en fietsroutenetwerk waarbij je via knooppunten een eigen route kon uitstippelen met een lengte naar keuze. Dit netwerk is intussen uitgegroeid tot zo’n 2.000 kilometer aan verharde, veilige en deels autovrije fietspaden in Limburg en kreeg navolging in eerst de rest van Vlaanderen, dan Wallonië, Nederland, Duitsland en Kroatië.

Mens en natuur verbinden

“Met dit instellingseredoctoraat eert UHasselt Hugo Bollen als geestelijke vader van het wandel- en fietsroutenetwerk. Een netwerk dat net zo goed deel uitmaakt van de duurzame economische renaissance van de regio Limburg als de vele ecosystemen en innovatiehubs die hier in de voorbije jaren gegroeid zijn. Zijn visie en vernuft hebben mee geleid tot een economische impuls voor de regio maar, vooral, ook voor een unieke verbinding tussen mens en natuur. Hij inspireerde mensen om de schoonheid van hun omgeving te ontdekken en waarderen”, zeggen rector Bernard Vanheusden en dr. arch. Els Hannes promotoren van dit instellingseredoctoraat.

“Dit eredoctoraat krijgen is een grote eer en die eer deel ik met al degenen die bijgedragen hebben aan de totstandkoming van een kwaliteitsvol fietsroutenetwerk, waardoor de fietser op een aangename, milieu - en natuurvriendelijke manier de mooie Limburgse natuur kan ontdekken en waarderen”, zegt toekomstig eredoctor van UHasselt, Hugo Bollen.

Eredoctoraat Erik Brynjolfsson – faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen

De faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen reikt een eredoctoraat uit aan prof. dr. Erik Brynjolfsson (Stanford University), één va de toonaangevendste economen ter wereld op het gebied van artificiële intelligentie, productiviteit en management. “Het baanbrekend onderzoek van Erik Brynjolfsson biedt diepgaand inzicht in hoe digitale technologieën, en met name AI, de productiviteit, werkgelegenheid en economische groei transformeren. In zijn werk belicht Brynjolfsson de kansen en uitdagingen van AI en digitale innovatie en biedt hij een genuanceerde visie op hoe deze technologieën op een inclusieve en verantwoorde manier ingezet kunnen worden. Zijn inzichten zijn van onschatbare waarde voor zowel de wetenschap als het bedrijfsleven”, zeggen promotoren prof. dr. Yannick Bammens en prof. dr. Benoît Depaire.

foto: ©Christine Baker

Erik Brynjolfsson Eredoctor Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (©Christine Baker)

Eredoctoraat Rosan Bosch – School voor Educatieve Studies

Rosan Bosch Agnete Schlichtkrull

Rosan Bosch is oprichter en creatief directeur van Studio Rosan Bosch in Kopenhagen, een internationaal gerenommeerde ontwerpstudio gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve leeromgevingen. In haar ontwerpen staat ervaringsgericht leren steeds centraal, waarbij zij leerlingen beschouwt als creatieve denkers en actieve medevormgevers van hun leerproces. Ze doorbreekt de traditionele typologie van schoolarchitectuur, gekenmerkt door een klaslokaal-gang-structuur, en creëert open leerlandschappen met speelse en adaptieve ruimtelijke elementen die interactie en beweging stimuleren. “De invloed van Rosan Bosch binnen het domein van educatieve architectuur is baanbrekend. Met dit eredoctoraat wil de School voor Educatieve Studies Rosan Bosch huldigen als cruciale bruggenbouwer tussen ontwerp van onderwijs en ontwerp van ruimte, want leeromgevingen transformeren tot dynamische en adaptieve, duurzame omgevingen is tenslotte erg belangrijk om de hedendaagse pedagogische behoeften optimaal te ondersteunen”, zeggen promotoren prof. dr. Tom Kuppens en dr. arch. Ruth Stevens.

Eredoctoraat Lotte Brondum – School voor Mobiliteitswetenschappen

Lotte Brondum krijgt een eredoctoraat van de School voor Mobiliteitswetenschappen. Lotte Brondum is directeur van de Global Alliance of NGOs for Road Safety. In die rol bracht ze meer dan 300 ngo’s uit 100 verschillende landen samen in één coalitie, die zich inzet voor verkeersveiligheid waar ook ter wereld. Onder haar leiderschap groeide deze organisatie uit tot een toonaangevend platform voor ngo’s en belanghebbenden, waar kennis en kansen worden gedeeld om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor verkeersveiligheid te realiseren. “Met veel genoegen nomineert de School voor Mobiliteitswetenschappen Lotte Brondum als eredoctor, en dat voor haar uitzonderlijke inspanningen om ngo’s structureel te betrekken bij het verkeersveiligheidsbeleid. Haar werk sluit naadloos aan bij de civc missie van UHasselt. Dit eredoctoraat is dan ook een blijk van erkenning voor haar waardevolle werk alsook een stimulans voor verdere samenwerking”, zegt promotor prof. dr. Geert Wets.

foto: ©Global Alliance of NGOs for Road Safety

Lotte Brondum Eredoctor School Voor Mobiliteitswetenschappen
Meer cases over
Onderzoek Onderwijs
Close menu