Werkzoekenden die met een bemiddelingsvoucher zelf een partnerorganisatie kiezen voor begeleiding naar werk, zijn significant meer tevreden over de begeleiding en verhogen hun kans op tewerkstelling met 15% procentpunten. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Hasselt i.s.m. VDAB en het Europees Sociaal Fonds (ESF). VDAB startte het systeem van bemiddelingsvouchers vorig jaar op in de provincie Antwerpen en zal dit nu als pilootproject uitbreiden over heel Vlaanderen.
De UHasselt-onderzoeksgroep ‘Economics & Public Policy’ (PEC) voerde samen met VDAB (en ESF-steun) een onderzoek naar de effecten van bemiddelingsvouchers voor werkzoekenden. Deze vouchers bieden werkzoekenden met nood aan intensieve en gepersonaliseerde begeleiding, de kans om zelf een partnerorganisatie te kiezen die hen helpt bij hun zoektocht naar werk.
Naast de positieve effecten van gevolgde voucherbegeleiding, blijkt 25% van de werkzoekenden met een voucher geen begeleiding aan te vatten omdat ze tussentijds werk vinden of uitzicht hebben op werk. “Het verstrekken van vouchers heeft dus een activerend effect, mogelijks omdat werkzoekenden met een voucher direct aangezet worden om rond hun noden, de arbeidsmarktvereisten en de gewenste begeleiding aan de slag te gaan”, zegt Theo Jans.
Tegelijkertijd zagen de onderzoekers ook dat er een groep van minstens 10% werkzoekenden is die worstelt met het kiezen van een partnerorganisatie en daardoor de voucher uiteindelijk niet gebruikt. Kortgeschoolde, jongere (<25 jaar) en niet-digitaalvaardige werkzoekenden zijn meer dan gemiddeld aanwezig in de groep van werkzoekenden die de voucher niet gebruiken.