Internationaal onderzoek toont aan dat het goedkoper is voor de maatschappij, beter voor de patiënt en efficiënter voor de zorgverleners wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, zonder eerst langs de huisarts te moeten. Op vraag van het RIZIV wordt dit door revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain nu ook in België onderzocht. “Met het Direct-Physio onderzoek zijn we hiervoor nog op zoek naar personen met acute lage rugpijn over heel België. De eerste tussentijdse resultaten zijn alvast veelbelovend”, zegt professor Lotte Janssens.
Jaarlijks krijgen ongeveer 2 miljoen Belgen te maken met acute lage rugpijn. Dat is een recent opgekomen pijn onderaan de rug, waar men langer dan één dag en minder dan 6 weken lang, last van heeft. Deze pijn gaat al dan niet gepaard met uitstralingen naar de bil of het been.
Wie hiervan last heeft, kan geholpen worden door een kinesist die gespecialiseerd is in aandoeningen van het bewegingsstelsel: het skelet, de gewrichten en de spieren. In tegenstelling tot een ruime meerderheid van de Europese landen moeten personen met acute lage rugpijn in België eerst langsgaan bij hun huisarts. Deze beslist dan om de patiënt al dan niet met een medisch voorschrift door te sturen naar de kinesist. Rechtstreeks binnenstappen bij de kinesist met je klachten kan je in België dus niet. Kan deze manier van werken ook in België toegepast worden? Dat onderzoekt de Direct-Physio studie op vraag van het Riziv. Hierbij wordt een groep van patiënten rechtstreeks naar een kinesist doorverwezen worden. Een tweede groep wordt volgens het huidige zorgtraject naar de huisarts gestuurd die dan de behandeling bepaalt.
Veelbelovende tussentijdse resultaten
De eerste tussentijdse resultaten (op 50 patiënten) zijn alvast veelbelovend. De personen die zich rechtstreeks bij de kinesitherapeut aanmeldden, vertoonden zo goed als allemaal een snelle en effectieve verbetering van hun rugpijn. Bij nog geen enkele patiënt is medische beeldvorming of bijkomende zorg nodig geweest. Ook zijn er reeds gedocumenteerde gevallen waar er gepast en correct door de kinesitherapeuten naar een arts werd doorverwezen wanneer er alsnog ongerustheid was of bijkomende aandoeningen die (eerst) medische zorg vereisten.
foto: prof. dr. Lotte Janssens
De weg naar een efficiënter zorgpad?
Onderzoek in andere landen (o.a., Denemarken, Zweden, Nederland, Polen), op in totaal ongeveer 1.5 miljoen patiënten met lage rugpijn, toont ook aan dat het rechtstreeks kunnen aanmelden bij de kinesitherapeut zorgt voor een kortere duur van de pijn, minder gebruik van medische beeldvorming en medicatie, minder gezondheidszorgkosten, een kortere wachttijd en behandeltijd en minder afwezigheid op het werk. Toen directe toegang tot kinesitherapie in 2006 in Nederland werd ingevoerd, zorgde dit ook voor een grotere tevredenheid bij patiënten, kinesitherapeuten én artsen.
Patiënten gezocht
Voor de Direct Physio studio zijn de onderzoekers nog steeds op zoek naar personen met acute lage rugpijn, verspreid over heel België. Belangrijk is dat wie wil deelnemen, nog niet in behandeling bij de huisarts mag zijn voor deze klacht. De onderzoekers verwijzen de deelnemers aan Direct Physio binnen een dag al door naar een kinesitherapeut of dokter. “De resultaten van deze studie kunnen hopelijk zorgen voor een optimalisatie van de zorg voor rugpijn, die alle betrokken partijen ten goede komt” zegt professor Lotte Janssens.
foto: drs. Pieter Verschueren
Deelnemen aan de studie kan door je te registreren op www.directphysio.be