Gratis lezingenreeks op donderdagavond • Nederlandstalig
De leerstoel “Medische Ethiek”, genoemd naar wijlen erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, Dr. Jules Knapen, werd door het Universiteitsfonds Limburg (UFL) ingesteld.
Voor de financiering ervan wordt jaarlijks beroep gedaan op giften, die door donateurs aan het UFL worden gegeven. Een bijdrage aan dit maatschappelijk project wordt ten zeerste gewaardeerd. Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd. “Rekeningnr. UFL BE36 4532 5278 1181, met vermelding MEDETH.”
Em. prof. dr. Guy Vanheeswijck studeerde Germaanse filologie en Wijsbegeerte. Hij was verbonden aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven, waar hij tot aan het einde van zijn academische loopbaan 'Metafysica, Cultuur- en Godsdienstfilosofie' doceerde. Professor Vanheeswijck is auteur van meerdere boeken.
Nog niet zo lang geleden was de overgrote meerderheid in Vlaanderen praktiserend katholiek en kwam vooral vanuit het geloof zingeving voort. De zoektocht naar betekenis en doel in het leven was - zij het ten dele - voorgegeven. Vandaag is dat beeld compleet anders. We leven in een levensbeschouwelijk gefragmenteerde wereld, waarin geen overkoepelend betekeniskader voorhanden is. Hoe wordt er vandaag een antwoord geformuleerd op de grote vragen over mens, wereld en (een) God? Hoe kan je vandaag zingeving ervaren? Vanuit welk perspectief zou dat kunnen? Professor Vanheeswijck reflecteert over die vragen en geeft ons handvaten aan de hand van een paar concrete casussen.
Katrijn Dries leeft reeds 20 jaar met donorlongen en vijf jaar met een nieuwe nier. Zij is patiëntenvertegenwoordiger in het college van ethische toetsing van het Jessa Ziekenhuis.
Katrijn vertelt haar levensverhaal. Over het leven als getransplanteerde, een leven met veel ups and downs, zowel mentaal als fysiek. Zij heeft het ook over haar doelen in het leven, over het belang van orgaandonatie en een leven van loslaten en zich neerleggen bij wat is. Door haar levensverhaal te vertellen, wil zij iets bijbrengen aan de samenleving.
Wegens gezondheidsredenen kon de lezing niet doorgaan en werd deze daarom ook geannuleerd.
Ann Peuteman is journaliste bij het weekblad Knack, columniste en opiniemaker. Daarnaast verdiept ze zich al jaren in het leven en de rechten van ouderen. Ze begeleidt ouderen, verzorgt workshops voor zorgpersoneel, geeft gastlessen aan verpleegkundigen en zorgkundigen in opleiding en adviseert woonzorgcentra. Ondertussen schreef ze er ook drie boeken over: 'Grijsgedraaid ', over ouderrechten en 'Verplant' over woonzorgcentra. Haar meest recente boek 'Rebels' is een aanklacht
tegen vooroordelen jegens ouderen.
Haar boek geeft inzicht in de strijd om te kunnen blijven wie je bent. Zeker als je ouder wordt. Veel ouderen worden geleidelijk aan uit het actieve leven geweerd en hebben moeite met de manier waarop ze voorgesteld en bejegend worden. Vooral de betutteling baart ergernis. Ann houdt een pleidooi om de expertise van ouderen te waarderen en klaagt aan dat een aantal rechten geschonden worden. Zij doorspekt haar lezing met sprekende praktijkvoorbeelden en legt de link naar ouderenzorg.
Prof. dr. Wim Distelmans is als professor palliatieve geneeskunde verbonden aan de VUB. Hij is al meer dan 20 jaar voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Professor Distelmans richtte LEIF (LEvenseinde InFormatiecentrum) op. Ook was hij de drijvende kracht achter Topaz, een dagcentrum voor ongeneeslijk zieke patiënten.
Professor Distelmans streeft al zijn hele leven naar een gezondheidszorg op maat van de mens. Hij staat vooral bekend omwille van zijn rol in de totstandkoming van de euthanasiewet, maar werkte ook mee aan de wet op patiëntenrechten. Tijdens deze lezing deelt hij zijn inzichten over palliatieve zorg, euthanasie en patiëntenrechten.
Donderdag 18 januari 2024
Guy Vanheeswijck - Op zoek naar houvast in een veranderende wereld
Presentatie Guy Vanheeswijck 18-01-2024 (pdf, 960 KB)
Donderdag 22 februari 2024
Katrijn Dries - Mijn leven als getransplanteerde, met ups en downs
Wegens gezondheidsredenen kon de lezing niet doorgaan en werd deze daarom ook geannuleerd.
Donderdag 7 maart 2024
Ann Peuteman - Rebels: wat we kunnen leren van onze ouderen (als we tenminste echt willen
luisteren)
Donderdag 14 maart 2024
Wim Distelmans – Inzichten over palliatieve zorg, euthanasie en patiëntenrechten
Accreditering voor artsen werd aangevraagd.
De lezingen vinden plaats in het auditorium H6 van de Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek, gebouw D met uitzondering van de lezing van 7 maart. Deze zal plaatsvinden in auditorium A102. De lezingen starten telkens om 20:00 en eindigen rond 22:00 uur.
Mocht u de lezing digitaal wensen te volgen, ontvangt u een dag op voorhand een link.
Deelname is gratis.
Deelname aan de lezingen Medische Ethiek is gratis.
Voor deze lezingen kan u uiteraard niet meer inschrijven. Voor de lezingen van 2025 klik hier.
UHasselt wil u er attent op maken dat er foto’s gemaakt kunnen worden in de publieke ruimtes van de universiteit (Agora, aula’s …). Deze foto’s kunnen gebruikt worden voor de mediakanalen van UHasselt, voor marketingdoeleinden, voor onderwijsgebonden producten en voor publicaties.