Bachelor in de biologie

Waarom biologie studeren aan UHasselt?

Bachelor • 180 studiepunten • Nederlandstalig


  • Je krijgt een brede, wetenschappelijke vorming in de experimentele, klassieke en toegepaste biologie
  • Je kiest je eigen specialisatie en wordt zo wie je wil zijn
  • Je wordt een bioloog die kan functioneren in een moderne en uitdagende werkomgeving
  • Je leert DOEN!
  • Je gaat op mariene stage!

 

Download de brochure
Biologie Excursie Bodemstalen 29

Hoe ziet de opleiding eruit?

Uniek onderwijsmodel 

De helft van je contacturen bestaat uit practica, die op interactieve wijze in kleine groepjes van maximaal 24 studenten worden georganiseerd. Dankzij deze persoonlijke aanpak is de drempel tussen studenten en docenten zeer laag. Docenten of assistenten zijn steeds beschikbaar om je te ondersteunen met vragen die je studiesucces en ervaring kunnen bevorderen.

Biologie ondersteund door andere wetenschappen

Om biologische processen volledig te kunnen begrijpen, worden relevante onderdelen van chemie, fysica, wiskunde en geologie geïntegreerd in de biologievakken of in een biologische context gedoceerd. Deze aanpak leidt je op tot een bioloog die in een moderne en multidisciplinaire werkomgeving kan functioneren. Bovendien bereidt onze brede aanpak je voor op een breed scala aan vervolgopleidingen en carrières van onderzoek en onderwijs tot industrie en milieubeheer.

Je kiest je eigen specialisatie

In het derde bachelorjaar kun je kiezen uit vier richtingen. De optie moleculaire biologie richt zich op de complexiteit van cellen. De optie ecologie en biodiversiteit focust op natuurlijke ecosystemen en levensvormen. De optie biochemie bereidt je voor op de master biochemie en biotechnologie. Je kunt ook de optie onderwijs kiezen met vakken uit de educatieve master wetenschappen en technologie.

Liever een eigen pakket samenstellen? Dat kan ook!

Je leert DÓEN, ook buiten onze grenzen! 

Naast theoretische kennis doe je praktijkervaring op via veldwerk, excursies, een mariene stage en groepsprojecten. Je komt in contact met experts en de beroepswereld. De opleiding heeft een internationaal karakter, met aandacht voor Engels, buitenlandse excursies en internationale veldstages. In het derde jaar kun je een semester in het buitenland studeren via Erasmus+.

Bachelor

De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). Bekijk hieronder de curriculumtabellen, of ga naar de studiegids voor het meest recente curriculum.

Eerste bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

Tweede bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

Derde bachelorjaar

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.

* Je neemt nemen verder studiepunten op tot je aan een studiejaar van minimaal 60 studiepunten komen. Als je geen van bovenvermelde opties kan nemen, kan je een vrije keuze uit de aangeboden vakken maken totdat je aan een studiejaar van minimaal 60 studiepunten komen.

Biologie is een immens veelzijdige wetenschap die iets te bieden heeft aan elke student. Je kiest voor een opleiding in de biologie omdat je geïnteresseerd bent in insecten, metabolisme, ecologie, natuurbehoud, biotechnologie, zoogdieren…
Tibaut Bottu, bachelor Biologie

Praktijk in de opleiding 

Biologie is overal om ons heen en leent zich dus perfect om praktisch ervaren en geïllustreerd te worden. Hier zetten we volop op in en doorheen je opleiding zal je dan ook veelvuldig biologie in z’n prachtige diversiteit praktisch kunnen exploreren! De tijd waarin je theorie opsteekt tijdens hoorcolleges wordt aangevuld met quasi evenveel uren waarin die theorie wordt toegepast in de vorm van practica, veldwerk, excursies, groepsprojecten, etc. Alle onderwerpen komen hierbij aan bod, van de kleinste DNA-molecule tot de grote ecosystemen. Je wordt opgeleid tot volwaardige onderzoeker. Dit betekent niet alleen dat je geleidelijk aan leert denken en handelen als een volbloed wetenschapper, maar ook dat je veelvuldig nauw in contact komt met wetenschappelijk onderzoek. Veel hiervan heeft te maken met de onderzoekers van het Centrum voor Milieukunde die hun expertise en hun eigen onderzoek met veel plezier met je delen. Met deze praktische aanpak ontwikkelen we bovendien niet enkel je onderzoeksvaardigheden, maar ook andere professionele vaardigheden zoals samenwerken, rapporteren, presenteren, time management, projectmanagement en probleemoplossend denken.

De mariene stage is een bijzondere ervaring. Je doet een week lang aan veldwerk. Dat wil zeggen dat je stalen neemt van wieren en zeedieren om ze daarna te determineren. Of dat je op zoek gaan naar fossielen. Ik ben door deze week veel wijzer geworden over het mariene leven en heb vele bijzondere natuurplekjes mogen ontdekken.
Katrijn De Ryck, student bachelor biologie

Veldstages

Je zal regelmatig op pad gaan om je opgedane kennis met eigen zintuigen waar te nemen en te bestuderen in de natuur. Een heel goed voorbeeld hiervan is het opleidingsonderdeel Mariene stage en veldwerk in het tweede bachelorjaar. Hierbij zal je onder meer gedurende ongeveer een week in Noord-Frankrijk de diversiteit aan dieren en planten in een kust-ecosysteem leren kennen, leg je links met ecologie en geologie en zoek je naar fossielen. Daarnaast zul je ook dichter bij huis excursies maken, zoals naar het Nationaal Park Hoge Kempen, waarbij de focus ligt op maatschappelijke betrokkenheid en het verkennen van de lokale natuurlijke omgeving. In het derde bachelorjaar bieden we je de mogelijkheid om dit letterlijk en figuurlijk nog wat verder te exploreren in het keuzeopleidingsonderdeel Mediterrane veldstage. Dit omvat een meerdaagse excursie in een Mediterraan gebied waar je je een weg baant doorheen de fascinerende diversiteit aan planten, dieren en biotopen die deze regio te bieden heeft. Dankzij deze uitstappen worden niet enkel heel wat andere opleidingsonderdelen hands-on geïllustreerd, maar doordat je hierbij kennis maakt met bepaalde takken van de biologie helpen we je zo ook om je verdere studiekeuze vorm te geven.

Je eigen wetenschappelijk onderzoek: het eindproject

In je derde bachelorjaar ben je klaar voor de volgende stap: je hebt wetenschappelijke vaardigheden ontwikkeld en je interesses verdiept. Dit alles komt samen in je eindproject, waarin je je eigen wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Gedurende het laatste academiejaar krijg je de kans om je passie te volgen binnen een van de vele onderwerpen die wij aanbieden, gebaseerd op het onderzoek van het Centrum voor Milieukunde (CMK) of daarbuiten.

De onderwerpen beslaan een breed scala aan ecologische, moleculaire en milieukwesties. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar de impact van brandbeheer op ecosystemen, de rol van schimmels in materiaalverbetering, of de relatie tussen luchtkwaliteit en cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Ook zijn er projecten rond parasitaire evolutie, het gedrag van vleermuizen en slangen of de effecten van COVID-19 op dierenactiviteit. Innovatieve onderwerpen zoals de digitalisering van biologische collecties en het gebruik van biostimulanten komen eveneens aan bod.

Als opleiding dragen we bij aan een Civic UHasselt door ons onderzoek ook te richten op regionale (ecologische) vraagstukken, waarmee we wetenschap en natuurbeheer in Limburg versterken.
Specifieke voorbeelden uit Limburg zijn onderzoek naar de mogelijkheid van libellen om zich te vestigen op drijvende zonnepanelen in het Vulex-meer (Terhills, Maasmechelen) en de monitoring van waterkwaliteit in Broekbeemd (Wellen).

Je komt ook onderwerpen tegen die zowel voor onze regio als wereldwijd van belang zijn, met name op het gebied van klimaatuitdagingen en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan 'primingstrategieën om de weerbaarheid van planten te vergroten' of 'het gebruik van natuurlijke extracten van biochar en restproducten van de druiventeelt om de plantengroei te stimuleren'. Deze onderwerpen sluiten goed aan bij de principes van de circulaire economie.

Voor wie

Voorkennis

  • Het vakkenpakket van het eerste jaar bevat een groot aantal exact-wetenschappelijke opleidingsonderdelen, waarvoor geen specifieke voorkennis van chemie, biologie en fysica vereist is.
  • Wie minder dan 4u wiskunde had en geen of weinig wetenschappen in het laatste jaar van het secundair onderwijs, kan voor de start van het academiejaar een korte septembercursus wiskunde en/of chemie volgen. 

 

Je profiel 

  • Je hebt een grote nieuwsgierigheid naar alles wat met leven te maken heeft, zoals ecologie, evolutie, biodiversiteit, celbiologie en moleculaire biologie.
  • Je wilt graag weten hoe biologische systemen en organismen werken en met elkaar omgaan.
  • Je vindt het leuk om zelf onderzoek te doen en uit te zoeken hoe biologische processen in elkaar zitten.
  • Je bent ook goed in logisch redeneren en hebt een kritische houding. Voor een bioloog zijn nauwkeurigheid en oog voor detail erg belangrijk.

De opleiding in beeld

Wanneer heb je les?

Hoe ziet een lesweek eruit?

Start academiejaar

Het academiejaar start midden september 2024. 

De introductiedag gaat door in de week voorafgaand aan de start van het academiejaar.

Waar heb je les?

  • Campus Diepenbeek
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

UHasselt, campus Diepenbeek, voorzijde gebouw
Locatie
Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek

Na je studie

Na de bacheloropleiding in de biologie aan UHasselt kan je rechtstreeks instromen in diverse tweejarige masteropleidingen. Soms is het nodig dat je bepaalde opleidingsonderdelen in je bacheloropleiding gevolgd hebt.

Aan UHasselt:

Elders:

  • Master in de biologie
  • Master in de biochemie en de biotechnologie

Beroepsuitwegen

Onderzoek

Bij universiteiten kun je betrokken raken bij baanbrekend onderzoek en bijdragen aan de fundamentele kennis van biologische processen. Je kunt werken aan innovatieve projecten, lesgeven aan de volgende generatie biologen en samenwerken met internationale wetenschappers.

In de farmaceutische, agrochemische, biotechnologische,... industrieën is er een constante behoefte aan biologen die nieuwe producten en technologieën ontwikkelen (R&D). Of je nu werkt aan het ontdekken van nieuwe medicijnen, het verbeteren van gewasbeschermingsmiddelen of het ontwikkelen van biotechnologische toepassingen, je speelt een cruciale rol in het bevorderen van gezondheid en duurzaamheid.

Werken voor de overheid biedt de mogelijkheid om bij te dragen aan beleidsvorming en publieke diensten. Instellingen zoals het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zijn altijd op zoek naar getalenteerde biologen om onderzoek te doen naar biodiversiteit, ecosystemen en natuurbehoud.

Bij milieu -en natuurorganisaties zoals het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Natuurpunt kun je werken aan het beschermen en behouden van onze natuurlijke omgeving. Of je nu betrokken bent bij mariene onderzoek, habitatbescherming of milieueducatie, je helpt mee aan het creëren van een duurzamere wereld.

Beleid - coördinatie

Als projectcoördinator of manager in de biologie werk je aan het leiden en stroomlijnen van projecten binnen bedrijven. Of je nu betrokken bent bij onderzoek en ontwikkeling, productlanceringen of duurzaamheidsinitiatieven, je speelt een sleutelrol in het realiseren van innovatieve doelen en het bevorderen van groei.

Werk als coördinator in inspirerende organisaties zoals dierentuinen of Natuurpunt, waar je verantwoordelijk bent voor het organiseren en beheren van projecten die bijdragen aan natuurbehoud, educatie en het welzijn van dieren. Je kunt helpen bij het ontwikkelen van programma’s die het publiek bewust maken van biodiversiteit en milieu-initiatieven.

Bij overheidsinstellingen kun je als beleidsondersteuner een cruciale rol spelen in het ontwikkelen en implementeren van milieubeleid. Werk samen met beleidsmakers om strategieën te ontwikkelen die bijdragen aan duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van biodiversiteit.

Als business developer binnen universiteiten of bedrijven zet je je biologische kennis en zakelijke vaardigheden in om nieuwe kansen te identificeren en strategische samenwerkingen te bevorderen. Je werkt aan het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksprojecten, producten of diensten die bijdragen aan wetenschappelijke vooruitgang en economische groei.

Expert

Werk als expert-laborant in geavanceerde laboratoria, waar je betrokken bent bij het uitvoeren van complexe experimenten en analyses. Je draagt bij aan baanbrekend onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën, en zorgt ervoor dat wetenschappelijke processen nauwkeurig en efficiënt verlopen.

Zet je biologische kennis in als vertegenwoordiger of sales specialist in de commerciële sector. Adviseer klanten over biotechnologische producten, laboratoriumapparatuur of medische innovaties. Met jouw expertise help je bedrijven bij het verkopen en promoten van hoogwaardige biologische producten en diensten.

In de administratieve sector kun je werken aan het beheer van patenten en intellectuele eigendom. Met je diepgaande kennis van biologie en regelgeving help je bij het beschermen van innovatieve ideeën en technologieën. Je speelt een cruciale rol in het ondersteunen van wetenschappelijke vooruitgang en bedrijfsinnovatie.

Word een bodemdeskundige of milieuexpert in een consultancy of studiebureau. Adviseer bedrijven, overheden en organisaties over milieubeheer, duurzame praktijken en bodembescherming. Je expertise helpt bij het ontwikkelen van strategieën om milieuproblemen aan te pakken en duurzame oplossingen te implementeren.

Onderwijs - communicatie

Als docent kun je je enthousiasme voor biologie overbrengen op studenten in het hoger of secundair onderwijs.

Werk in wetenschapscommunicatie en journalistiek voor vooraanstaande publicaties zoals Eos Wetenschap of New Scientist. Schrijf en rapporteer over de nieuwste ontdekkingen en ontwikkelingen in de biologie. Breng complexe wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke en boeiende manier over aan het grote publiek en draag bij aan een beter begrip van wetenschap in de samenleving.

Word een natuurgids of educatief medewerker en help mensen de wonderen van de natuur te ontdekken. Organiseer en leid natuurwandelingen, workshops en educatieve programma’s.

Mogelijke beroepskeuzes:

Binnen de zeer diverse onderwerpen en domeinen die de biologie rijk is, kan je een beroep uitvoeren rond:

  • Onderzoek aan universiteiten (PhD), instituten, bedrijven of musea
  • Coördinatie van onderzoek en management aan universiteiten of bedrijven, of beleidsondersteuning voor overheid
  • Expertise op vlak van labotechnieken, sales & marketing of wetenschappelijke administratie, of aan een studiebureau
  • Communicatie & educatie aan middelbaar of hoger onderwijs, of via populariserende en journalistieke kanalen

 

Alumni aan het woord

Voor mijn bachelorthesis kreeg ik de unieke kans om met de collectie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te werken. Het was een droom die werkelijkheid werd.
Maurtis Meersman, student bachelor biologie
Charlotte Goeyers1

Charlotte Goeyers

Doctoraatsstudent UGent + Freelance journalist Eos

Ik ben doctoraatsonderzoeker en bestudeer kiezelwieren in het noordpoolgebied om de impact van klimaatverandering op hun populaties te onderzoeken. Ik voer microscopische analyses uit, beschrijf nieuwe soorten, verzamel mosstalen en gebruik statistische analyses voor ecologische conclusies. Daarnaast schrijf ik wetenschappelijke papers en presenteer ik mijn werk op conferenties.

Sam Jordens (2)

Sam Jordens

Projectmanager Economische Innovatie bij POM Limburg

Als Projectmanager Economische Innovatie bij POM Limburg werk ik aan twee projecten: de “Einstein Telescope” en “Virtual Innovative Prototyping (VIP)”. Voor de Einstein Telescope help ik bedrijven bij het aanvragen van subsidies en verbind ik hen met wetenschappers en projectpartners. Bij VIP richt ik me op Europese subsidies om Limburgse kmo’s digitale productontwerptechnologieën te leren kennen. Mijn bio-ingenieursachtergrond helpt me om deze innovaties technisch te onderbouwen. Ik werk nauw samen met professoren, bedrijfsleiders en ingenieurs, en organiseer evenementen om innovatie te stimuleren. Mijn werk is gevarieerd, met veel overleg en netwerkmomenten.

Foto UHASSELT (1)

Anne-Catherine Groven

Doctoraatsstudent: Soil sampling - Amplicon sequencing - Soil chemistry experiments

Mijn typische dag omvat organiseren, qPCR uitvoeren, wetenschappelijke artikelen lezen, lunchen, meetings bijwonen en experimenten plannen. In mijn vrije tijd ga ik graag op pad om paddenstoelen te spotten en ben ik actief betrokken bij een biologische vereniging hier in Duitsland.

Jente Ottenburghs (1)

Jente Ottenburgs

Docent aan Wageningen Universiteit

Ik ben docent ecologie aan de Wageningen Universiteit, waar ik werk binnen twee leerstoelgroepen en onderzoek doe naar de evolutie van vogels. Ik geef cursussen, begeleid thesissen en combineer dit met mijn eigen onderzoek. Iedere dag is anders.

Hanne Vercampt 16 (1) (1)

Hanne Vercampt

Educatief medewerker wetenschappen UHasselt

Ik organiseer nascholingen voor leraren Biologie en workshops voor leerlingen aan UHasselt, waarbij ik een netwerk van leraren en vrijwilligers aanstuur. Mijn werk, dat mensen en natuur dichter bij elkaar brengt, is gevarieerd: van vergaderingen en workshops begeleiden tot labwerk en het ontwikkelen van STEM-projecten.

\assets\img\PlaceholderProfileSmall

Frederica Mare

Technical Lead Clean Room Legend Biotech

Na mijn afstuderen begon ik bij Johnson & Johnson als “Supply Chain Young Graduate” en roteerde drie jaar tussen afdelingen. Nu werk ik bij Legend Biotech in Gent, waar ik verantwoordelijk ben voor de productie van CAR-T celtherapie voor beenmergkanker. Ik stuur een team aan in de cleanrooms en coördineer de productieactiviteiten. Mijn werk is gevarieerd en uitdagend, en sluit aan bij mijn passie voor biotechnologie.

Onze kwaliteit

Kwaliteit is wat jij wil, en wat wij bieden

Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.

Infodagen en proeflessen

Kom naar een infodag
  • Maak kennis met de campus
  • Ontdek alle opleidingen op de infomarkt 
  • Krijg meer informatie tijdens een van de infosessies
  • Kijk handboeken in
  • Spreek met échte studenten en docenten
  • Schrijf je in voor de opleiding
30 jan

SID-in West-Vlaanderen

30 januari 2025 - 01 februari 2025 9u00 - 16u00 Kortrijk Xpo, Hal 4, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
06 feb

SID-in Antwerpen

06 februari 2025 - 08 februari 2025 9u - 16u Antwerp Expo, Hal 4, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen

Of volg een proefles!

Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.

06 mrt

Openlesdag Biologie: 6 maart 2025

06 maart 2025 08:30 - 11:30 Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek - aula H2


Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

  • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
  • Gepersonaliseerde info op jouw maat
  • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Foto 209