Bachelor • 180 • Nederlandstalig
Download de brochure
Naast de verschillende disciplines en toepassingen waarin wiskunde een belangrijke rol speelt, is het zelf ook een brede wetenschap. Je maakt al vanaf het eerste jaar kennis met de verschillende domeinen van de wiskunde en je wordt uitgedaagd om via computersimulaties wiskundige en praktische problemen (uit bijvoorbeeld de medische wereld) op te lossen. Verder verwerf je verdiepende kennis in bijvoorbeeld algebra, analyse en meetkunde en leer je werken met data met behulp van statistische technieken. De opleiding biedt je ook de mogelijkheid om je kennis naar eigen interesse verder te ontplooien: ongeveer een kwart van je programma kan je samenstellen uit vrij te kiezen wiskundevakken en vakken uit diverse andere studiedomeinen zoals informatica, fysica, biologie, chemie en economie.
Droom je van een carriere als leerkracht? Dan kan je ook al enkele opleidingsonderdelen opnemen uit de educatieve master Wetenschappen en Technologie.
Je gaat vanaf het eerste jaar direct aan de slag met het ‘wiskundig modelleren’ van uitdagingen uit de samenleving. Je vertaalt een dagelijks probleem naar een wiskundig probleem en vindt er op die manier een oplossing voor. Bijvoorbeeld: Wat zijn de ideale routes in een groot magazijn om overbodige kilometers te vermijden? Hoe breng je belangrijke cijfers van de Belgische economie in kaart? Hoe creëer je tegelijkertijd de meest comfortabele én de meest efficiënte gevoelswarmte in elke ruimte van een gebouw? In je opleiding volg je vakken waarin toepassingen aan bod komen die gebruikt worden in de praktijk van de wiskundige. En al tijdens je eerste bachelorjaar ga je een week lang buiten de campus werken aan een oplossing voor een probleem dat aangereikt wordt door bedrijven en organisaties uit de regio.
De opleiding wiskunde vormt een hechte groep studenten waar iedereen elkaar helpt. Wiskundestudenten hebben op de campus in Diepenbeek ook een eigen ruimte waar ze kunnen samenwerken en ontspannen. Daarnaast volg je in het eerste kwartiel alle vakken samen met de studenten fysica. De kleinschaligheid van de opleiding laat ook een studentgerichte aanpak toe: de docenten kennen je persoonlijk, en zijn altijd bereid om je individueel te helpen. Zo bouw je onmiddellijk aan een stevig netwerk
Wiskunde is een internationale discipline met een universele taal die door iedere wiskundige wordt begrepen en gehanteerd. In een wetenschappelijke omgeving wordt daarnaast ook gebruikgemaakt van het Engels. Om je hiermee vertrouwd te maken worden Engelstalige handboeken en wetenschappelijke artikelen in de opdrachten en projecten gebruikt. Je leert hier al doende mee omgaan. Zo kan je ook vlot mee met (de enkele) Engelstalige vakken uit de hogere jaren.
In je derde bachelorjaar kun je gedurende één semester in Montpellier studeren in het kader van Erasmus+. Daarnaast kan je ook een internationale zomerschool of stage volgen.
De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). In het eerste kwartiel volg je al je vakken samen met de studenten van de opleiding Bachelor in de fysica, zo bouw je onmiddellijk aan een stevig netwerk. Bekijk hieronder de curriculumtabellen, of ga naar de studiegids voor het meest recente curriculum.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen
doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen
doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het verplichte programma van het 2e en 3e bachelorjaar beslaat 75 studiepunten. Je vult je programma verder aan met een keuzepakket fundamentele of toegepaste wiskunde van 15 studiepunten en twee verbredingspakketten van elk 15 studiepunten uit (één van) de disciplines: architectuur/bouwkunde, biologie en milieu, economie,
fysica, informatica, ingenieur, mobiliteitswetenschappen, onderwijs.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen
doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het verplichte programma van het 2e en 3e bachelorjaar beslaat 75 studiepunten. Je vult je programma verder aan met een keuzepakket fundamentele of toegepaste wiskunde van 15 studiepunten en twee verbredingspakketten van elk 15 studiepunten uit (één van) de disciplines: architectuur/bouwkunde, biologie en milieu, economie,
fysica, informatica, ingenieur, mobiliteitswetenschappen, onderwijs.
Tijdens de Modelleerweek, die doorgaat aan de Belgische kust, ga je met een praktische opdracht uit de industrie aan de slag in een team van medestudenten en onder begeleiding van docenten. Met behulp van wiskundige modelleertechnieken analyseer je met je groep het vraagstuk om het dan te herformuleren naar een wiskundige context. Vervolgens bedenken jullie een oplossing via wiskundige analyse en wetenschappelijk rekenen, en hertalen jullie de resultaten hiervan naar het oorspronkelijke vraagstuk. Naast je wiskundige kennis uit het 1e bachelorjaar wordt ook beroep gedaan op je creativiteit, je probleemoplossend vermogen en je doorzettingsvermogen.
Verderop in de opleiding komt de maatschappelijke relevantie van de wiskunde ook aan bod via toepassingen waarbij je vraagstukken uit de wiskunde en andere vakgebieden leert abstraheren en vertalen naar een wiskundige context. Deze toepassingsgerichte benadering wordt mede ondersteund door het wetenschappelijk onderzoek in de onderzoeksgroepen Algebra, Computationele wiskunde Dynamische systemen, en aan het Center for Statistics (Censtat) en het Data Science Institute (DSI). Zo worden bijvoorbeeld wiskundige modellen gebruikt in artificiële intelligentie, milieutechniek, aerodynamica, geosystemen, biosystemen, klinische studies, epidemiologie, infectieziekten, … . Als student krijg je niet alleen les van professoren met heel wat aanzien in hun respectievelijke onderzoeksdomein, maar kun je onder hun begeleiding ook meewerken aan dit onderzoek, bijvoorbeeld in je bachelorproef.
Als toekomstige wiskundestudent:
Ben je klaar voor wat meer uitdaging en een brede ontwikkeling? Dan kan je ook het TWIN-traject Fysica-Wiskunde volgen. Je gaat je dan naast wiskunde ook verder verdiepen in de theoretische fysica. Het reguliere bachelorprogramma telt 180 studiepunten, maar door een combinatie van vakken en vrijstellingen kun je een dubbele opleiding in 3 jaar tijd voor ongeveer 225 studiepunten volgen. De succesvolle afronding van dit traject geeft uitzicht op een bachelordiploma in de wiskunde en in de fysica. Het vergt natuurlijk wel heel wat extra inzet en motivatie om het traject in drie jaar tijd te voltooien, en het is dus vooral bedoeld voor excellente studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging en zich breed willen ontwikkelen in beide disciplines.
De opleiding vraagt tijd om de leerstof te verwerken en het zelfstandig maken van de oefeningen. In het eerste jaar wordt je hier nog sterk in begeleid. Het uurrooster is zo opgebouwd dat je elke dag maar één vak hebt. Doorheen de dag krijg je een hoorcollege waarin de leerstof wordt uitgelegd, waarna je onmiddellijk zelfstandig aan de slag gaat met het verwerken van de leerstof van die dag. Halverwege de dag wordt meestal een contactmoment voorzien waar je alvast wat vragen kan stellen. In een responsiecollege worden de oefeningen daarna gezamenlijk overlopen en verbeterd. Je kiest zelf of je tijdens de zelfstudie op kot, thuis of op de campus werkt.
Het academiejaar start midden september 2024.
De introductiedag gaat door in de week voorafgaand aan de start van het academiejaar.
Na de bacheloropleiding in de wiskunde aan UHasselt kan je rechtstreeks instromen in diverse tweejarige masteropleidingen. Een flexibele invulling van je studieprogramma in jaar 2 en 3 laat immers toe je optimaal voor te bereiden op een waaier van mogelijkheden:
De arbeidsmarkt is steeds op zoek naar wiskundigen. Je vindt dus gegarandeerd vlot werk. Er zijn verschillende sectoren waarin je terecht kan komen, zoals:
Enkele voorbeelden van functies voor wiskundigen:
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg een proefles!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.