STRAP 2024 STRAP 2024

INTRO

Het project zal onderzoeken hoe verladers, logistieke dienstverleners en ontvangers kunnen samenwerken om onnodige tertiaire verpakking of transportdragers in de logistieke keten te vermijden of tot een absoluut minimum te herleiden. Daarbij worden oplossingen geïdentificeerd en in de werkelijkheid getoetst aan functionele, duurzaamheids- en andere wettelijke vereisten. Ook hergebruik van dragers en materialen wordt bekeken.

WAAROM DIT PROJECT?

Tertiaire verpakkingen spelen een cruciale rol in de supply chain. Ze beschermen producten en vereenvoudigen het laden en lossen van vrachtwagens. Ook voor opslag en behandeling in magazijnen zijn ze belangrijk. Echter ontstaan daarbij verschillende afvalstromen. Bedrijven zoeken manieren om de economische en ecologische impact hiervan te beperken. Nieuwe aankomende EU wetgeving, o.a. met dwingende percentages van hergebruik, versnelt de noodzaak om tot duurzame oplossingen te komen.

OPPORTUNITEITEN

Beter begrijpen waarom afvalstromen van tertiaire verpakking ontstaan Oplossingen te ontdekken voor het vermijden of verminderen van afval De mogelijkheden voor hergebruik en recyclage te ontdekken De mogelijkheid zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving Inzicht krijgen in wat economisch haalbaar is Argumentatie om ketenpartners te overtuigen.

DOELGROEP

Het project richt zich tot alle bedrijven die actief zijn in de logistieke keten, zowel verladers als logistieke dienstverleners die goederen met behulp van tertiaire verpakking behandelen en verzenden. In het bijzonder zal het project zich richten op pallets, karren, bigbags en hun zekeringsmateriaal, zoals krimpfolie en straps. Ook bedrijven die duurzame oplossingen (zoals pooling systemen of dragers uit gerecycleerd materiaal) aanbieden, kunnen deelnemen.

INFO & CONTACT

Fiche STRAP project.

Bij interesse contacteer Geert.verbelen@vil.be of Roos.peeters@uhasselt.be