Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.
In België is 1 op de 4 personen ouder dan zestig jaar, en dat aantal zal de volgende decennia alsmaar stijgen. Van 27,1% vandaag, naar 29% in 2030. Gezond ouder worden, wordt belangrijker dan ooit. Het BRAINS-lab van de faculteit Revalidatiewetenschappen van Universiteit Hasselt voert daarom in samenwerking met KU Leuven onderzoek naar de impact van veroudering op onze hersenen.
“In het dagelijks leven voeren we voortdurend taken uit die een coördinatie vragen tussen onze beide handen, zoals het strikken van veters of het dichtknopen van een hemd. Bij het ouder worden, merken vele personen vaak dat het uitvoeren van taken die je met twee handen doet, minder vanzelfsprekend gaat. Wat wij graag willen begrijpen is welke rol de ouder wordende hersenen hierin spelen", zegt doctoraatsonderzoeker Maud Beeckmans. Tegelijk blijkt dat naarmate men ouder wordt het moeilijker is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en dat diabetes almaar vaker voor komt bij ouderen (11,7% van de 60+ers). Studies geven aan dat 45% van de personen met type 2 diabetes problemen ondervindt met cognitieve beperking.