Op Zeldzame Ziektendag, 28 februari 2025, ontvangt UHasselt prof. dr. Esther Wolfs de prijs ‘de Vedette’ van vzw Spierziekten Vlaanderen. Een prijs die de vrijwilligersorganisatie uitreikt aan onderzoekers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor mensen met een zeldzame spierziekte. “Al jaren werkt professor Wolfs aan een baanbrekende techniek om met stamcellen die ze haalt uit wijsheidstanden, het ziekteproces achter de ziekte van Charcot-Marie-Tooth te ontrafelen. Met deze prijs willen we haar en haar onderzoeksgroep van harte bedanken”, zegt Alexander Leysen, ondervoorzitter Spierziekten Vlaanderen.
Charcot-Marie-Tooth (CMT) is een ingrijpende, erfelijke zenuwziekte die alleen al in ons land 1 op 3000 mensen treft. De ziekte tast de zenuwen van patiënten aan, waardoor spierkracht geleidelijk aan afneemt in handen en voeten en tenslotte doortrekt tot aan de romp en zo de levenskwaliteit enorm beperkt. De eerste symptomen van de ziekte treden vaak al op voor de leeftijd van 30 jaar en een behandeling is er voorlopig nog niet. Al jaren zet het FIERCElab onder leiding van prof. dr. Esther Wolfs aan BIOMED UHasselt daarom in op het ontrafelen van het ziekteproces achter CMT, om zo te komen tot een gerichte therapie.
Tandstamcellen
Om te komen tot zo’n mogelijke therapie gebruikt het FIERCElab als enige onderzoeksgroep ter wereld stamcellen die ze halen uit wijsheidstanden. Die vormen ze in hun labo’s om tot zogenaamde Schwanncellen, dat zijn de cellen in het zenuwstelsel waarmee het fout loopt bij personen met CMT en waardoor de ziekte zich kan ontwikkelen. Door die Schwanncellen na te bouwen aan de hand van tandstamcellen, kan de onderzoeksgroep makkelijker bestuderen waar het precies fout loopt tijdens het ziekteproces van CMT en hoe dit mechanisme verholpen kan worden. Het FIERCElab startte voor dit onderzoek zelfs een wereldwijde zoektocht naar wijsheidstanden van patiënten met CMT, om nog specifieker het ziekteproces te simuleren. En met succes, want van over de hele wereld zijn er al wijsheidstanden van CMT-patiënten gestuurd naar BIOMED voor het onderzoek dat nog volop loopt.
Tomeloze inzet
Voor al die jarenlange inzet wil Spierziekten Vlaanderen nu professor Esther Wolfs bedanken. Voor het vijfde jaar op rij reikt de organisatie de erkenning ‘de Vedette’ uit. “Deze award wil via de symboliek van een kunstwerk, specialisten die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor mensen met een zeldzame spierziekte honoreren”, zegt Alexander Leysen van vzw Spierziekten Vlaanderen. “Het kunstwerk is een beeld gemaakt door kunstenares Luise Kött-Gärtner en draagt als ondertitel ‘Samen lukt het wel’. Het geeft het geloof weer dat we door samen te werken, alles kunnen overwinnen. Voor de editie 2025 willen we met deze Vedette prof. dr. Esther Wolfs uitdrukkelijk bedanken voor haar baanbrekende werk. Het is onze grote hoop dat door dit soort onderzoek er op een dag een behandeling kan worden gevonden voor CMT.”
“Ik ben ontzettend vereerd door deze prijs. Een heel grote verrassing, die me ontzettend veel plezier doet”, zegt prof. dr. Esther Wolfs. “Zeker omdat deze erkenning komt vanuit een patiëntenvereniging. Patiënten met CMT zijn namelijk ontzettend belangrijk voor ons onderzoek, omdat wij werken met wijsheidstanden die door hen en door gezonde proefpersonen geschonken worden aan onze onderzoeksgroep. Er zit namelijk heel veel wijsheid in wijsheidstanden, de stamcellen die we uit dit materiaal kunnen halen vormen de basis voor ons onderzoek met als doel om hopelijk ooit te komen tot een therapie voor CMT. En natuurlijk is deze prijs niet alleen voor mezelf mooi om in ontvangst te nemen, dit is ook een grote dankjewel aan mijn hele team dat zich dagelijks inzet in het lab. Een moment om nog lang te koesteren!”
Celbank van stamcellen
“Deze prijs van een patiëntenorganisatie is ook een heel mooie erkenning voor het werk dat ons instituut BIOMED al jaren uitvoert”, zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van BIOMED. “Als biomedisch onderzoeksinstituut zoeken we steeds naar manieren om bepaalde ziekteprocessen almaar beter te kunnen nabootsen. Naast ons proefdieronderzoek spelen stamcellen afkomstig uit wijsheidstanden hierbij een erg belangrijke rol. We bekijken ook of we onze celbank met de tandafgeleide stamcellen van patiënten met CMT, toegankelijk kunnen maken voor gezamenlijk onderzoek met acaddemici en bedrijven wereldwijd die onderzoek voeren naar Charcot-Marie-Tooth, om zo nog sneller stappen te kunnen zetten in een therapie voor deze aandoening.”
Spierziekten Vlaanderen is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1987 inzet voor het algemeen welzijn van mensen met een neuromusculaire aandoening (NMA). In de volksmond wordt vaak naar deze groep aandoeningen verwezen met de term 'spierziekten'.
Meer info www.spierziektenvlaanderen.be