Bachelor • 180 studiepunten • Nederlandstalig
Download de brochure
Het bachelorprogramma biedt de basis van de experimentele en theoretische fysica, en de daarbij horende wiskunde. In het eerste bachelorjaar krijg je een inleiding in een aantal hoofddomeinen van fysica, waaronder ook sterrenkunde en leer je experimentele vaardigheden. Daarnaast bouw je je wiskundige kennis op aan de hand van enerzijds toepassingsgerichte en anderzijds abstracte wiskunde. In het tweede en derde jaar maak je kennis met thema’s zoals de fysica van de elementaire deeltjes, nano- en kwantumtechnologie, Einstein’s gravitatietheorie en -golven en de biofysica.
In de opleiding volg je experimentele en theoretische vakken die georiënteerd zijn op fundamentele kennis. Je oefent de leerstof tijdens hoorcolleges en werkzittingen. In het PHYSXLAB in onze gloednieuwe Science Tower leer je op een originele en creatieve manier, en onder deskundige begeleiding, werken aan practica, projecten en de voorbereiding van de excursies. Je leert omgaan met apparatuur die ook wordt gebruikt in onderzoeksinstituten. Via werkbezoeken (zoals aan het CERN in Zwitserland) en via gastlessen ontdek je hoe het dagelijkse leven van een fysicus eruitziet. Vanaf het eerste jaar fysica word je ondergedompeld in de praktijk. Zo leer je doen. Doorheen de opleiding leer je bovendien op een correcte en aantrekkelijke manier rapporteren, presenteren en samenwerken. Deze vaardigheden pas je toe op een real-life groepsproject. In het derde jaar voer je zelf onderzoek uit in samenwerking met een onderzoeksgroep van UHasselt.
In het derde bachelorjaar kan je kiezen voor een van de volgende opties die je voorbereiden op een vervolgmaster: theoretische fysica, sterrenkunde en gravitatie, experimentele fysica of nano/ biofysica. In het tweede bachelorjaar oriënteer je je al vrijblijvend op één van de opties via een keuzevak. Heb je interesse voor onderwijs? Dan kan je de optie onderwijs volgen met een pakket opleidingsonderdelen uit de educatieve master wetenschappen en technologie. Vakken als elektronica, hydrodynamica, fotonica en kwantumtechnologie bieden je bovendien de mogelijkheid om na het behalen van je bachelor over te stappen naar een aantal ingenieursopleidingen. Je kan je bacheloropleiding verder vervolledigen met een aantal verbredingsvakken uit verschillende disciplines zoals biologie, chemie, economie, informatica of wiskunde.
Fysica is een internationale discipline. Dit kan je zelf ervaren tijdens een practicumdag aan TU Eindhoven en in de diverse excursies en studiereizen. De Polar Circle-expeditie en het bezoek aan het CERN zijn een vast onderdeel van het studieprogramma. Ook worden Engelstalige handboeken en wetenschappelijke artikelen in opdrachten en projecten gebruikt. Op deze manier raak je vertrouwd met het Engels in een wetenschappelijke omgeving. Je kan ook een internationale zomerschool of stage volgen, of deelnemen aan Erasmus+ als je een langere periode in het buitenland wil studeren.
Tijdens de master in materiomics verdiep je je verder als expert in de fysica, binnen de interdisciplinaire omgeving van het materiaalonderzoek. Deze unieke UHasselt-opleiding is nauw verweven met de onderzoeksexpertises van het Instituut voor Materiaalonderzoek en de vakgroep Fysica, waardoor je uit de eerste hand kennis maakt met actueel onderzoek in het domein.
Je leert materialen benaderen vanuit verschillende perspectieven waarbij je over de disciplinegrenzen heen leert communiceren met experten in de chemie, ingenieurswetenschappen, biotechnologie,… Je wordt opgeleid tot de expert in de fysica die de materialen van de toekomst ontwikkelt vanaf het design tot de implementatie in devices. Dit vanuit je eigen interesses voor theorie, experiment of simulatie. Je zoekt mee naar de oplossingen voor de problemen van vandaag en morgen via één van de specialisatiepijlers zoals materialen voor kwantumtechnologieën (met toepassingen in cyberveiligheid, satellieten, medische diagnostiek,…) of voor energietechnologieën (van flexibele zonnecellen, over thermochrome beglazing tot duurzame batterijmaterialen).
Als interdisciplinair bruggenbouwer ben je meer dan alleen een expert in de fysica. Je bent een professional, klaar voor een carrière zowel aan de universiteit als in de industrie waar de materialen van de toekomst worden ontwikkeld.
Opleidingsonderdelen zoals elektronica, hydrodynamica, fotonica en kwantumtechnologie bieden je de mogelijkheid om na het behalen van je bachelor over te stappen naar een aantal ingenieursopleidingen. Je kunt je bacheloropleiding verder vervolledigen met een aantal verbredingsvakken uit verschillende disciplines zoals biologie, chemie, economie, informatica of wiskunde.
Tijdens het derde jaar van de bacheloropleiding fysica stap je ook mee in een Erasmus project met TU Eindhoven. Je hebt na je studies niet enkel een Bachelor in de Fysica, maar ook rechtstreekse doorstroommogelijkheden naar enkele ingenieursopleidingen aan TU Eindhoven, zoals Master in Applied Physics, Master in Science and Technology of Nuclear Fusion en Master in Electrical Engineering.
De gloednieuwe Science Tower, is een stimulerende omgeving voor studenten van de faculteit Wetenschappen. De toren bevat in totaal 44 labo's. In deze labo's kan je ook buiten de lessen terecht om je te verdiepen in de fysica. Ontmoet medestudenten en ga samen studeren in de Science Tower, een plek waar student en wetenschap mekaar beter leren kennen!
De bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten (3 jaar). Bekijk hieronder de curriculumtabellen, of ga naar de studiegids voor het meeste recente curriculum.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van het academiejaar.
** In het derde bachelorjaar kies je uit de lijst van hieronder opgesomde opleidingsonderdelen. Voor sommige vervolgmasters neem je bepaalde opleidingsonderdelen op uit de lijst van verbredingsonderdelen. Studenten die de Master in Applied Physics, Master in Science and Technology of Nuclear Fusion of de Master in Electrical Engineering willen aanvatten, volgen het tweede semester van de TU Eindhoven.
Naast een grondige theoretische kennis wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan experimenten en wetenschappelijke vaardigheden. Via proefopstellingen leer je eerst omgaan met digitale meetapparatuur en optische instrumenten, en leer je softwarepakketten gebruiken voor de verwerking en analyse van de meetresultaten. Daarna worden de experimenten en practica uitgebreider en complexer. Je verwerft kennis in onderzoekstechnieken en maakt gebruik van hoogtechnologische apparatuur van de onderzoeksgroepen. In het 3e bachelorjaar wordt de klemtoon geleidelijk verlegd naar onderzoekslaboratoria. Daarin worden de verschillende stappen van onderzoek doorlopen dat veelal aansluit bij onderwerpen in het lopend onderzoek aan UHasselt, bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid, klimaat, milieu, energie en gezondheid. Op deze manier word je voorbereid op het uitvoeren van een individueel onderzoek in het kader van je eindproject voor de bachelorthesis. Al naargelang je onderwerp zal een docent of ervaren onderzoeker uit een van de onderzoeksgroepen (Materiaalfysica, Theory Lab of X-LAB) of instituten (Instituut voor Materiaalonderzoek of Data Science Institute) je begeleiden. Doorheen de opleiding worden je kennis en vaardigheden ook gericht op toepassingen, niet alleen in het labo maar ook in realistische en praktijkgerichte settings.
Onder begeleiding van het didactisch team van PHYSXLAB word je in de educatieve laboratoria opgeleid tot natuurkundige met sterke onderzoeks- en experimentele vaardigheden. PHYSXLAB ondersteunt de opleiding fysica en richt zich op innovatieve educatie en interdisciplinariteit. Het team is betrokken bij verschillende opleidingsonderdelen en staat klaar om al je vragen of opmerkingen over de opleiding fysica aan UHasselt te beantwoorden.
De Einstein Telescoop is een voorgestelde geavanceerde gravitatiedetector, ontworpen om zwaartekrachtsgolven van extreme gebeurtenissen in het universum, zoals de samensmelting van zwarte gaten, te detecteren. Deze telescoop omvat een geavanceerde laserinterferometer die de kleinste veranderingen in ruimte-tijd meet die door passerende zwaartekrachtgolven worden veroorzaakt. Om de complexe meetprincipes en technologieën beter te begrijpen, heeft het PHYSXLAB team een kleinschalige demonstratie-opstelling gebouwd.
De Very Awesome Plasma Reactor is een compacte plasmareactor, ontwikkeld door studenten in samenwerking met het PHYSXLAB team. Deze reactor creëert en controleert plasma, een heet, geïoniseerd gas, voor diverse metingen. Dit maakt het mogelijk om te onderzoeken uit welke elementen het plasma bestaat, iets wat normaal alleen onder extreme omstandigheden voorkomt.
Als toekomstige student fysica ben jij
Ben je klaar voor wat meer uitdaging en een brede ontwikkeling? Dan kan je ook het TWIN-traject Fysica-Wiskunde volgen. Je gaat je dan naast wiskunde ook verder verdiepen in de theoretische fysica. Het reguliere bachelorprogramma telt 180 studiepunten, maar door een combinatie van vakken en vrijstellingen kun je een dubbele opleiding in 3 jaar tijd voor ongeveer 225 studiepunten volgen. De succesvolle afronding van dit traject geeft uitzicht op een bachelordiploma in de wiskunde en in de fysica. Het vergt natuurlijk wel heel wat extra inzet en motivatie om het traject in drie jaar tijd te voltooien, en het is dus vooral bedoeld voor excellente studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging en zich breed willen ontwikkelen in beide disciplines.
Hieronder zie je een voorbeeld van een lesweek in het eerste kwartiel van het eerste bachelorjaar fysica en wiskunde. Naast het contactonderwijs (hoorcolleges, responsiecolleges en werkzittingen) werk je aan zelfstudieopdrachten in groep of individueel en studeer je in studielokalen of in de bibliotheek.
Het academiejaar start midden september 2024.
De introductiedag gaat door in de week voorafgaand aan de start van het academiejaar.
Na de bacheloropleiding in de fysica aan UHasselt kun je instromen in diverse tweejarige masteropleidingen. In sommige gevallen is het nodig dat je bepaalde opleidingsonderdelen in je bacheloropleiding hebt gevolgd.
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg een proefles!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.
Wil je graag praten met een student die Fysica studeert aan UHasselt?
Onze Young Physics Ambassadors staan klaar om je te helpen! Deze studenten zijn niet alleen aanwezig op infodagen en evenementen, maar je kunt hen ook via e-mail bereiken met al je vragen. Je vindt hun gegevens in de volgende alinea.
Voor specifieke vragen kun je contact opnemen met Beatrix Engelen.