Het is zeer belangrijk dat de gevonden informatie wordt geëvalueerd op betrouwbaarheid. Dit geldt vooral voor bronnen die enkel via het internet worden gepubliceerd, zoals bijvoorbeeld de artikels uit Wikipedia. De betrouwbaarheid van een publicatie is niet afhankelijk van één enkel criterium of betrouwbaarheidslabel, maar van een set van interne criteria (opbouw, inhoud, auteur...) en externe criteria (peer review, recensies, ...). Hoe meer criteria vervuld zijn, hoe betrouwbaarder de publicatie is.
Belangrijk: Deze criteria zijn hoogtens indicatief en leveren niet noodzakelijk bewijs voor de wetenschappelijke kwalificaties van een onderzoeker of de betrouwbaarheid van een publicatie. Een auteur met een hoge Hirsch-index kan ook wel eens te kort door de bocht gaan, vaak geciteerde artikels raken ook voorbijgestreefd, de medewerkers van wetenschappelijke instellingen of universiteiten zijn niet noodzakelijk de bekwaamste onderzoekers in hun vakgebied en ook peer review is geen garantie dat een artikel (alleen) op zijn inhoudelijke verdiensten is beoordeeld.
Hoe dan ook blijft het raadzaam om de inhoud van wetenschappelijke publicaties kritisch te benaderen en indien mogelijk gegevens te staven aan de hand van onderling onafhankelijke informatiebronnen.
Een wetenschappelijke publicatie is systematisch opgebouwd en bevat (de meeste van) onderstaande onderdelen:
Iedere auteur schrijft een artikel of een boek vanuit een bepaalde invalshoek en met een bepaalde bedoeling. Dit perspectief kan louter wetenschappelijk zijn, maar mogelijk zijn er andere motieven en belangen in het spel.
Iedere informatie (publicatie) is steeds gekleurd door de informatieverstrekker (auteur). Dat is op zich geen probleem, maar soms kan deze verkleuring leiden tot een (grove) vertekening van de feiten.
Een (grove) vertekening betekent dat informatie bewust wordt verdraaid of verzwegen met als doel om de lezer tot de conclusie te brengen die de auteur voorstelt. Deze manipulatie kan je herkennen aan een aantal karakteristieken:
Om een eigen oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van de gevonden informatie is de techniek van het kritisch lezen van belang. In principe zijn er twee typen tekstkritische argumenten: interne en externe:
Een oudere publicatie is niet per definitie voorbijgestreefd. Ze is wel minder betrouwbaar wanneer:
Daarom is het altijd een goed idee om op zoek te gaan naar recente publicaties over je onderwerp, aangevuld met de belangrijkste oudere publicaties.
Opmerking: In de meeste disciplines duurt het vaak maanden (artikel) of zelfs jaren (boek) vooraleer de onderzoeker zijn/haar publicatie ziet verschijnen. De gepubliceerde informatie is dus vaak ouder dan de publicatiedatum doet vermoeden.
Een belangrijk criterium om de betrouwbaarheid van informatie te toetsen vormt het profiel van de auteur. Er zijn vier soorten kwalificaties waarop je het profiel van een auteur kan beoordelen:
Belangrijk!
Deze kwalificaties bieden auteurs geen geloofwaardigheid op alle domeinen, maar zijn enkel van toepassing op het domein van hun expertise. Een professor musicologie heeft niet noodzakelijk de juiste kwalificaties om betrouwbare uitspraken te doen over bijvoorbeeld de Holocaust.
Een aangeboden publicatie moet eerst beoordeeld worden vooraleer deze mag verschijnen bij een wetenschappelijke uitgever. Dit kan gebeuren door leden van de redactiecommissie zelf of door gespecialiseerde collega-wetenschappers.
Om tegen te gaan dat andere dan inhoudelijke factoren de beoordeling bepalen, blijft de naam van de auteur vaak verborgen voor de collega's die de toetsing verrichten en omgekeerd (double blind peer review). Omdat die anonimiteit er ook voor zorgt dat de beoordelingen niet altijd even constructief zijn, staat het systeem onder druk. In een aantal tijdschriften krijgen beoordeelaars de keuze om hun identiteit (na publicatie) bekend te maken. Zo worden hun vaak kosteloze inspanningen toch gehonoreerd.
Iedere publicatie maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk netwerk en wordt beoordeeld door experten. Je kan deze beoordelingen terugvinden door middel van recensies of citaties.
Hoe vaak hebben andere onderzoekers naar dit artikel verwezen? Hoe vaker dit het geval is, hoe meer waarde er aan dit artikel gehecht wordt. Bedenk wel dat relatief nieuwe artikelen nog niet de kans hebben gekregen zich te bewijzen.
Hieronder volgt een voorbeeld van een citatiescore in de Web of Science. Je ziet het aantal keer dat dit artikel wordt geciteerd in de Web of Science Core Collection en het aantal citaties in alle databases van de Web of Science.
Let wel: Deze aantallen zijn niet absoluut: enkel de citaties die in de Web of Science zijn geïndexeerd, worden getoond. Het is dus mogelijk dat dit artikel ook elders nog wordt geciteerd. Om die reden is de toegang via Web of Science vooral voor artikels in de humane wetenschappen niet zonder problemen.
Beschikt het tijdschrift over een impactfactor? En hoe hoog is deze?
De impactfactor is een maat voor de frequentie waarmee een 'gemiddeld artikel' in een tijdschrift wordt geciteerd in een bepaald jaar of een bepaalde periode. Een hoge impactfactor geeft aan dat een gemiddeld artikel in het desbetreffende tijdschrift relatief vaak geciteerd wordt. Door tijdschriften binnen een bepaald vakgebied met elkaar te vergelijken, wordt duidelijk welk tijdschrift een hogere impactfactor heeft.
Impactfactoren kun je vinden in de Journal Citation Reports, maar steeds vaker ook in het redactionele gedeelte van een tijdschrift.
Voorbeeld van een tijdschrift met impactfactor in de Journal Citation Reports:
Voor de inhoudelijke beoordeling van websites bestaan verschillende kwaliteitscriteria:
Je kan omgaan met tegenstrijdige informatie door verschillende websites te bestuderen.
Hieronder worden een aantal kwaliteitscriteria in kernbegrippen samengevat voor de inhoudelijke beoordeling van de kwaliteit van websites.
Is de inhoud van de bron goed onderbouwd en correct?
Let vooral op:
Is de inhoud van de bron up-to-date?
Let vooral op:
Hoe gezaghebbend is de bron?
Let vooral op:
Tip: Om het belang of de autoriteit van de website na te gaan, kan je via de link-filter van Google controleren hoeveel keer externe websites verwijzen naar de betreffende bronwebsite. Als je bijvoorbeeld link:UHasselt.be intypt, dan krijg je een lijst van alle websites die naar de website van de UHasselt verwijzen. Hou er wel rekening mee dat wellicht meer nog dan bij andere publicaties, het aantal verwijzingen naar een website geen absolute garantie is voor betrouwbaarheid.
Wat is de reikwijdte en diepgang van de informatie?
Let vooral op:
Stel, je zoekt met behulp van Google op wanneer Sir Isaac Newton geboren is. Als je de resultaten goed bekijkt, zie je dat er op verschillende websites verschillende data genoemd worden. Sommige sites vermelden 1642 als geboortejaar; andere sites vermelden 1643.
Welke van de twee gevonden geboortejaren is juist? In dit geval kom je er al snel achter dat het verschil een gevolg is van veranderingen in de kalender. Toen Newton geboren werd was het wel degelijk 25 december 1642, maar voor de kalender die nu gangbaar is, zou hij geboren zijn op 4 januari 1643.
Als je tegenstrijdige informatie tegenkomt, kun je best eerst proberen om een betrouwbare website te zoeken die de beide opties vermeldt en uitlegt welke de juiste is of waarom ze verschillen.
Enkele vuistregels:
Wikipedia is ’s werelds grootste online internetencyclopedie die gratis toegankelijk is en door iedereen bewerkt kan worden. Enige voorzichtigheid met betrekking tot de correctheid van de informatie is dus zeker aangewezen.
Zoals bij alle informatiebronnen waarvan de auteur onbekend is, zul je een tweede bron moeten raadplegen om de kwaliteit van de informatie te kunnen beoordelen.
Bij veel artikelen op Wikipedia vind je aan het einde van de tekst bronnen vermeld waaruit de informatie afkomstig is. Je kunt deze originele bronnen voor je paper gebruiken. Als er geen bronnen worden genoemd, is het niet aan te raden om de tekst uit Wikipedia te gebruiken.