Toegang bordboeken aanvragen

Studenten van de academische lerarenopleiding kunnen zich via de Universiteitsbibliotheek gratis inschrijven voor de digitale leerplatformen Diddit & Bingel (uitgeverij VAN IN), Scoodle (uitgeverij Plantyn), Kabas & Polpo (uitgeverij die Keure) en Pelckmans Portaal (uitgeverij Pelckmans). Op die manier krijgen ze onder andere onbeperkt toegang tot de bordboeken van deze uitgeverijen.

Bordboeken basisonderwijs

Bingel (uitgeverij VAN IN)

Indien je toegang wenst tot Bingel van uitgeverij Van In stuur je een mail met je UHasselt-e-mailadres naar philip.speelmans@uhasselt.be. Je wordt dan als leerkracht toegevoegd en zal een e-mail ontvangen van Bingel om je account te bevestigen.

Scoodle (uitgeverij Plantyn)

Je dient eerst zelf een Scoodle-account aan te maken. Gebruik bij de inloggegevens steeds je UHasselt-e-mail-adres. Laat bij de stap 'school kiezen/toevoegen' het onderwijsniveau open (kies dus niets), vul Universiteit Hasselt in en kies voor leerkracht. Bevestig daarna je account met de mail die je ontvangt.

Vervolgens meld je je inschrijving bij de Universiteitsbibliotheek UHasselt door (met jouw UHasselt-e-mailadres) een e-mail te sturen naar philip.speelmans@uhasselt.be, waarna wij je zo snel mogelijk je persoonlijke activatiecode bezorgen. Deze code is geldig tot 15 september van het lopende academiejaar.

Opgelet:  zowel voor het aanmaken van een account als leerkracht als voor het zoeken naar de bordboeken kan er enige vertraging zitten op het softwaresysteem van Scoodle. Je wordt dan eerst verkeerdelijk geregistreerd als leerling, en dus wordt de activatiecode geweigerd. Probeer het enkele uren later opnieuw en alles werkt.

Kabas (uitgeverij die Keure)

Wens je toegang tot Kabas, stuur dan met jouw UHasselt-e-mailadres) een e-mail naar philip.speelmans@uhasselt.be. Je zal nadien een Kabas-uitnodiging ontvangen met een link om je wachtwoord in te stellen. Vervolgens kan je dan via jouw Kabas-profiel die methodes toevoegen die je nodig hebt. Een aparte activatiecode is niet langer vereist.

Pelckmans portaal (uitgeverij Pelckmans)

Uitgeverij Pelckmans stelt de bordboeken ter beschikking via een gemeenschappelijke activatiecode (dus voor alle studenten dezelfde code) die echter per titel verschilt. Het overzicht van alle Pelckmans activatiecodes moet je via je UHasselt-e-mail aanvragen bij philip.speelmans@uhasselt.be. Je dient wel eenmalig een account aan te maken op de website van de uitgeverij. Vermeld ook hier je UHasselt-e-mailadres.

Let op! Het doorgeven van inloggegevens is een inbreuk op het auteursrecht waarvoor je door de uitgeverij bestraft kunt worden.

Bordboeken secundair onderwijs

Diddit en mijnlesmateriaal.be (uitgeverij VAN IN)

Je dient eerst zelf een Diddit-account aan te maken. Vervolgens bevestig je je inschrijving bij de Universiteitsbibliotheek UHasselt door (met jouw UHasselt-e-mailadres) een e-mail te sturen naar philip.speelmans@uhasselt.be, waarna wij je zo snel mogelijk je persoonlijke activatiecode bezorgen. Deze code is geldig tot eind september van het lopende academiejaar.

Met jouw Diddit-account heb je overigens ook toegang tot mijnlesmateriaal.be, het andere leerplatform van uitgeverij VAN IN waarop eveneens tal van bordboeken terug te vinden zijn.

Tip: Je hoeft jezelf op Diddit niet (meteen) te koppelen aan een school. Bij de eerste keuze die je voorgeschoteld krijgt (Ik ben een leerling | Ik ben een leerkracht) klik je op de knop "Overslaan". Je springt vervolgens naar jouw persoonlijk account. Om daar leermateriaal toe te kunnen voegen, moet je eerst jouw licentie activeren d.m.v. de activatiecode die wij jou bezorgen.

Scoodle (uitgeverij Plantyn)

Je dient eerst zelf een Scoodle-account aan te maken. Vervolgens bevestig je je inschrijving bij de Universiteitsbibliotheek UHasselt door (met jouw UHasselt-e-mailadres) een e-mail te sturen naar philip.speelmans@uhasselt.be, waarna wij je zo snel mogelijk je persoonlijke activatiecode bezorgen. Deze code is geldig tot 15 september van het lopende academiejaar.

Opgelet:  zowel voor het aanmaken van een account als leerkracht als voor het zoeken naar de bordboeken kan er enige vertraging zitten op het softwaresysteem van Scoodle. Je wordt dan eerst verkeerdelijk geregistreerd als leerling, en dus wordt de activatiecode geweigerd. Probeer het enkele uren later opnieuw en alles werkt.

Polpo (uitgeverij die Keure)

Wens je toegang tot Polpo, stuur dan (met jouw UHasselt-e-mailadres) een e-mail naar philip.speelmans@uhasselt.be. Je zal nadien een Polpo-uitnodiging ontvangen met een link om je wachtwoord in te stellen. Vervolgens kan je dan via jouw Polpo-profiel die methodes toevoegen die je nodig hebt. Een aparte activatiecode is niet langer vereist.

Pelckmans Portaal (uitgeverij Pelckmans)

Terwijl de uitgeverijen VAN IN en Plantyn werken met één persoonlijke activatiecode die toegang geeft tot àlle bordboeken, werkt Pelckmans op een andere manier: zij stellen hun bordboeken ter beschikking via een gemeenschappelijke activatiecode (dus voor alle studenten dezelfde code) die echter per titel verschilt.

Het overzicht van alle Pelckmans-activatiecodes moet je via e-mail bij de Universiteitsbibliotheek aanvragen door met jouw UHasselt-e-mailadres een e-mail te sturen naar philip.speelmans@uhasselt.be.

Nadat je met jouw UHasselt-e-mailadres een account hebt aangemaakt op Pelckmans Portaal kun je per boek de desbetreffende code activeren. Een code kan door elke student tot 4 keer per academiejaar geactiveerd worden, waarna je telkens een maand lang toegang krijgt tot het online leerkrachtenmateriaal.

Let op! Het doorgeven van inloggegevens is een inbreuk op het auteursrecht waarvoor je door de uitgeverij bestraft kunt worden.

Het Archief voor Onderwijs

Als toekomstige leerkrachten hebben de studenten van de lerarenopleiding  toegang tot Het Archief voor Onderwijseen online platform dat een uitgebreide collectie beeld- en geluidsfragmenten aanbiedt, specifiek samengesteld voor gebruik in het onderwijs bij opdrachten of lesvoorbereidingen. Het platform bevat onder andere:

  • Televisie- en radiomateriaal, documentaires en reportages.
  • Historische beelden en culturele archieven.
  • Educatieve videofragmenten en lesideeën.

Via handige zoek- en filteropties kunnen gebruikers snel relevante fragmenten vinden. Daarnaast zijn er tools om fragmenten te bewerken, zoals het knippen van video's, en de mogelijkheid om eigen collecties samen te stellen.

Aanmelden

Studenten van de lerarenopleiding ontvangen rond 15 oktober automatisch een e-mail met instructies om hun wachtwoord in te stellen. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen.  Mocht je deze e-mail niet vinden, dan raden we je aan om in eerste instantie in je e-mailaccount de map 'Ongewenste berichten' of 'Spam' te controleren. Bij verdere problemen kun je contact opnemen met de Universiteitsbibliotheek via philip.speelmans@uhasselt.be.

Eens je je wachtwoord hebt gekozen, kan je inloggen op Het Archief voor Onderwijs.  Je account is geldig tot het einde van het lopende academiejaar (eind september).

Docenten van de educatieve master, evenals andere leerkrachten, moeten hun individuele account zelf aanmaken via de website van het Archief met hun stamboeknummer of lerarenkaartnummer. Deze accounts blijven in principe actief, maar worden gedeactiveerd als ze gedurende drie opeenvolgende academiejaren niet worden gebruikt.

Haal het meeste uit het archief

Meer uitleg over het gebruik van de website vind je hier: onderwijs.hetarchief.be/hulp. Op deze pagina kan je terecht voor veelgestelde vragen en filmpjes met uitleg.

Deel filmpjes en luisterfragmenten met leerlingen - nu ook voor het lager! - of train de zoekvaardigheden van je stageklassen. Lees hier hoe leerlingen toegang krijgen.

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op met Het Archief voor Onderwijs of via de Feedback-knop onderaan elke pagina.