Refereren is verwijzen naar de bron waaruit je citeert en/of informatie hebt geput, zodat je lezers de bron in kwestie (boek, tijdschrift, internetdocument …) kunnen terugvinden.
Naargelang de citatiestijl die in de opdracht wordt opgelegd of het stylesheet van de uitgever of het tijdschrift waarin je publiceert, gebeuren verwijzingen zowel rechtstreeks in de tekst (discursief, door middel van verkorte verwijzingen of in voetnoten) als in de vorm van een literatuurlijst op het einde van een publicatie.
Bronvermelding is altijd nodig wanneer je een fragment letterlijk citeert en/of verwijst naar ideeën van anderen. Anders pleeg je plagiaat. Bovendien stelt nauwkeurige bronvermelding de lezer in staat om de inhoud te toetsen en eventueel meer te weten te komen over hetgeen waarnaar verwezen werd.
De verspreiding van kennis gebeurt in de eerste plaats in een wetenschappelijk netwerk. Als je een bachelorpaper schrijft of een masterthesis voorbereidt, ben ook jij een deelnemer in het wetenschappelijk netwerk. Daarom moet ook jij je positie in het netwerk aanduiden ten opzichte van anderen die over hetzelfde onderwerp hebben geschreven. Dit doe je door systematisch te verwijzen naar je informatiebronnen.
UHasselt hanteert onderstaande definitie van plagiaat:
Plagiaat is een onregelmatigheid die bestaat uit overname of vertaling van het werk van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder adequate bronvermelding. Ook teksten laten opstellen door derden wordt als plagiaat beschouwd.
'...overname of vertaling van het werk...'
Werk = (fragment van een) tekst, afbeelding, cijfermateriaal, grafiek, geluids- of beeldopname, schema...
'...op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm...'
Citeren = letterlijke overname van een fragment tussen "dubbele aanhalingstekens".
Parafraseren = overname van iemands ideeën of stellingen in licht gewijzigde vorm, dit is geherformuleerd in eigen bewoordingen.
Vertalen = overname van teksten in een andere taal, bijvoorbeeld van het Engels naar het Nederlands.
'...zonder adequate bronvermelding.'
Citeren, parafraseren of vertalen zonder bronvermelding = plagiaat!
Let wel: Je mag gerust citeren, parafraseren en vertalen: zo laat je zien dat je de relevante literatuur gelezen en begrepen hebt, onderbouw je je eigen ideeën of toon je hoe jouw werk zich onderscheidt van de bevindingen van je voorgangers.
Onderzoek moet herhaalbaar zijn en wetenschappelijke theorieën zijn falsifieerbaar. Dat geldt ook voor je literatuurstudie. Je lezers moeten kunnen nagaan welke bronnen je gebruikt, zodat ze die desgewenst zelf kunnen raadplegen en een gefundeerd oordeel kunnen vormen over jouw invalshoek.
Enkele tips:
UHasselt kan op verschillende manieren plagiaat opsporen, onder andere door gebruik te maken van plagiaatdetectiesoftware.
Plagiaat kan worden herkend aan:
Plagiaat kan ook elektronisch worden opgespoord:
Wat verstaan we onder citeren, parafraseren en samenvatten, en welke richtlijnen moet je in acht nemen?
Citeren betekent een stuk tekst letterlijk overnemen.
Opgelet: dit kan alleen onder volgende voorwaarden:
Tip: Maak tijdens het schrijfproces reeds een duidelijk onderscheid tussen de tekst die je letterlijk overneemt en je eigen commentaar erbij, door de letterlijk overgenomen stukken tussen aanhalingstekens te zetten.
Als je inhoud van een (meestal korte) tekstpassage, in je eigen woorden omschrijft, bijvoorbeeld een zin of een alinea, spreken we van parafraseren. Bij parafraseren gebruik je vaak alleen de familienaam van de auteur(s) gevolgd door de datum van uitgave. Of je dit systeem van korte referenties gebruikt, hangt opnieuw af van de referentiestijl of de stijlgids die je gebruikt.
Een samenvatting is een verkorte weergave van een langer tekstgedeelte (bijvoorbeeld een aantal alinea’s, bladzijden, een hoofdstuk of een heel boek). Een samenvatting beperkt zich tot de hoofdlijnen en bevat veel minder woorden dan het origineel.
Opgelet: ook als je parafraseert of samenvat:
In de volgende twee gevallen hoef je geen bronvermelding op te nemen:
Als je voor een bepaald gedeelte van je paper vaak eenzelfde wetenschappelijke publicatie als informatiebron gebruikt, volstaat het niet om aan het begin slechts eenmaal te verwijzen. Anderzijds is het ook onbegonnen werk om bij quasi iedere zin een zeer gelijkaardige bronverwijzing te gebruiken. Het is met andere woorden belangrijk dat je de juiste balans vindt in het aantal referenties naar deze basispublicatie.
Voorbeeld: voor een hoofdstuk over het leven van keizerin Zenobia van Palmyra gebruik je veel informatie uit onderstaand artikel:
Kelly, S.E. (2004). Zenobia, Queen of Palmyra. Notable Acquisitions at The Art Institute of Chicago, (30), 8-94.
Referenties zijn bedoeld om je lezer te informeren over de door jou gebruikte informatiebronnen. De uitgebreide referentie neem je op in een literatuurlijst op het einde van je werkstuk (of als de stijlgids die je hanteert dat vereist: in de voetnoten); de verkorte referentie neem je op in de tekst zelf (of als de stijlgids die je gebruikt dat vereist: in de voetnoten).
Er bestaan honderden systemen om referenties te noteren, elk met hun eigen regels. In wat volgt is doelbewust gekozen voor de referentiestijl van de APA (American Psychological Association), aangezien dit een van de meest toonaangevende stijlen is.
Het is echter goed om weten dat iedere discipline haar eigen voorkeursstijl(en) heeft en dat wetenschappelijke tijdschriften vaak een eigen stijgids hebben, waarin bepaalde regels zijn aangepast. Informeer dus goed bij je docent of promotor welke referentiestijl je dient te gebruiken voor een bepaalde opdracht.
Tips:
De informatie die in een uitgebreide referentie moet worden weergegeven is afhankelijk van het type publicatie waaruit de informatie werd gehaald:
Boek
Voorbeeld: De Certeau, M., Giard, L., Mayol, P., & Tomasik, T. J. (1998). The practice of everyday life: Living and cooking (Vol. 2). University of Minnesota Press.
Hoofdstuk in boek
Voorbeeld: Mastenbroek, J. (2004). Plaatsbepaling. In J. Mastenbroek, M. van Persie, G. Rijnja & B. de Vries (Reds.), Public relations: De communicatie van organisaties (5e druk, pp. 3-13). Kluwer.
Tijdschriftartikel
Voorbeeld: Schilder, L., & Kwakman, K. (2005). Het versterken van de professionele identiteit door leren in gemeenschappelijkheid. Sociale Interventie, 14(3), 17-28.
Webpagina
Voorbeeld: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. (2010). Bacheloropleidingen. HAN. Geraadpleegd op 1 juni 2010, http://www.han.nl/start/bachelor-opleidingen/
Tips:
Bij ontbrekende informatie:
Een verwijzing in de tekst (of in voetnoot bij sommige andere referentiestijlen) is een referentie in verkorte vorm en is bedoeld om je lezer bij het precieze fragment van de door jou gebruikte informatiebron te brengen. Je noteert met andere woorden de betreffende pagina's en dus niet de begin- en eindpagina van een artikel of het totale aantal pagina's van een boek zoals in je literatuurlijst.
Bij de APA-stijl wordt de familienaam van de auteur(s) gecombineerd met het publicatiejaar. Zie onderstaande voorbeelden:
Boek
Uitgebreide referentie:
Mortelmans, D., Spooren, P., & Chandesais, O. (2010). Naar de bron: informatie zoeken en gebruiken in de sociale en humane wetenschappen. Acco.
Verkorte referentie:
(Mortelmans, Spooren, & Chandesais, 2010)
Hoofdstuk in boek
Uitgebreide referentie:
Mastenbroek, J. (2004). Plaatsbepaling. In J. Mastenbroek, M. van Persie, G. Rijnja & B. de Vries (Reds.), Public relations: De communicatie van organisaties (5de druk, pp. 3-13). Kluwer.
Verkorte referentie:
(Mastenbroek, 2004)
Tijdschriftartikel
Uitgebreide referentie:
Schilder, L., & Kwakman, K. (2005). Het versterken van de professionele identiteit door leren in gemeenschappelijkheid. Sociale Interventie, 14(3), 17-28.
Verkorte referentie:
(Schilder & Kwakman, 2005)
Webpagina
Uitgebreide referentie:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. (2010). Bacheloropleidingen. HAN. Geraadpleegd op 1 juni 2010, http://www.han.nl/start/bachelor-opleidingen/
Verkorte referentie:
(Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 2010)
Tip:
Wanneer je refereert naar meerdere publicaties van eenzelfde auteur uit eenzelfde publicatiejaar, dan gebruik je het jaartal gevolgd door a, b, c.