Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Eerste Inschrijvingen Academiejaar 24 25
27 jun

Femke Verboven en Thomas Waterlot eerste ingeschreven studenten nieuwe academiejaar UHasselt

Aan Universiteit Hasselt zijn de inschrijvingen gestart. Femke Verboven uit Leopoldsburg en Thomas Waterlot uit Herk-De-Stad zijn de eerste ingeschreven studenten. Femke Verboven kiest voor de opleiding revalidatiewetenschappen, Thomas Waterlot schreef zich in voor de opleiding rechten. De twee nieuwe studenten werden vanmorgen persoonlijk ontvangen door rector Bernard Vanheusden en ontvingen een geschenkbon voor de campusshop.

Digipath
18 jun

Artificiële intelligentie helpt Limburgse ziekenhuizen om kanker sneller en efficiënter opsporen

Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg zetten samen grote stappen in de uitrol van digitale pathologie binnen kankeronderzoek aan de Limburgse ziekenhuizen. Via scanners worden de weefselfragmenten voor microscopie voortaan gedigitaliseerd, waarna artificiële intelligentie pathologen helpt om de stalen sneller en efficiënter te analyseren.

Bart Vermang Ondertekening Missie Noorwegen Foto Ingar Sorensen
18 jun

Limburgse zonne-energie in de kijker tijdens Prinselijke Missie naar Noorwegen

Met een presentatie voor Prinses Astrid en zo’n 150 Belgische en Noorse bedrijfsleiders, academici en politici tonen UHasselt, EnergyVille, imec, POM Limburg, en Futech/iLumen samen de sterktes van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie tijdens de Belgische Economische Missie naar Noorwegen. “Hernieuwbare energie is één van de centrale topics binnen deze Prinselijke Missie. Wij willen tonen hoe in Limburg, net als in Noorwegen, er volop ingezet wordt op die energietransitie en welke belangrijke rol hierin is weggelegd voor zonne-energie”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).

Prof. Dr. Jelle Hendrix
17 jun

Nieuwe software UHasselt en ZEISS toont haarscherp hoe biomoleculen in cellen bewegen

Onderzoekers van BIOMED UHasselt ontwikkelden samen met technologiebedrijf ZEISS een softwaremodule om aan de hand van confocale microscopie nog dieper en beter in menselijke cellen te kunnen kijken. Met deze software kunnen zogenaamde heatmaps gemaakt worden, om te kijken hoe biomoleculen zich in de cellen verplaatsen.

Marathon Voor Het Goede Doel Fiercelab CMT Onderzoek
14 jun

Onderzoekers FIERCE-lab lopen marathon voor onderzoek Charcot-Marie-Tooth

Wij zijn drie enthousiaste onderzoeksters van het laboratorium voor Functional Imaging & Research on Stem Cells (FIERCE-lab) in het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED,UHasselt). We zetten ons in voor onderzoek naar de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT), een ziekte die wereldwijd ruim 2,5 miljoen mensen treft, maar nog steeds relatief onbekend is. Om deze aandoening meer in de kijker te zetten en fondsen in te zamelen voor onderzoek, nemen wij deel aan de marathon van Eindhoven op 13 oktober.

Virtual Reality EDM Online Shoppen
06 jun

Deelnemers gezocht voor studie naar de toekomst van online winkelen van UHasselt en VUB

Een interdisciplinair team van onderzoekers op het gebied van computerwetenschappen en marketing van de UHasselt en VUB zoekt deelnemers voor een studie over de toekomst van online winkelen.

Voorbeeld TOTEM App
06 jun

Nieuwe app wil aantal consultaties bij psycholoog voor depressieve klachten halveren

Psychologiepraktijk Faresa en het Instituut voor Mobiliteit UHasselt ontwikkelen een digitale tool om personen met depressieve klachten sneller en efficiënter te kunnen begeleiden. De app TOTEM helpt de psycholoog om cliënten ook thuis op te volgen en hen via artificiële intelligentie gerichte feedback en aanbevelingen te geven.

Nieuwe Eredoctoren Uhasselt En Speciale Erkenning Groepsfoto
28 mei

UHasselt reikt eredoctoraten uit aan pioniers én geeft een speciale erkenning voor persvrijheid

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapper Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michael Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. “Drie experten die baanbrekend werk leveren binnen hun onderzoeksdomein en daarbij steeds het kritisch denken en pionierschap vooropstellen”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de organisatie Reporters Without Borders krijgt tijdens deze Dies Natalis van UHasselt een speciale erkenning voor hun wereldwijde inzet voor persvrijheid en het verzekeren van de toegang tot betrouwbare informatie.

Dr. Aslihan Babayigit 1
23 mei

UHasselt-onderzoeker Aslihan Babayigit geselecteerd voor topontmoeting met Nobelprijswinnaars

Een week lang met Nobelprijswinnaars en beloftevolle jonge wetenschappers van gedachten wisselen over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. Die eer krijgt dr. Aslihan Babayigit (UHasselt/EnergyVille). De Hasseltse onderzoeker is geselecteerd om deel te nemen aan de Lindau Nobel Laureate Meeting die eind juni 2024 zal plaatsvinden. “Een ongelooflijke kans die zeker blijvende impact zal hebben op mijn toekomstige onderzoeksprojecten.”

Shoot Reval Proefpersonen LR 09
21 mei

Gezonde proefpersonen gezocht voor onderzoek naar gezond ouder worden

Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.

Lancering Leerstoel VITRONIC Groepsfoto
15 mei

UHasselt lanceert VITRONIC Research Chair: Gamification om verkeersovertredingen te verminderen

Hoe kunnen we het aantal verkeersovertredingen en ongelukken verminderen? Daar zoekt het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) al jarenlang innovatieve oplossingen voor. Met de lancering van de Vitronic Research Chair op 15 mei, gaan ze daar nog een stap verder in. Door het combineren van gamification-strategieën met geavanceerde AI-technologieën wil IMOB zowel de handhaving van verkeersregels, als het rijgedrag van bestuurders verbeteren.

Prof. Dr. Bernard Vanheusden (2) (1)
26 apr

Bernard Vanheusden opnieuw verkozen tot rector UHasselt

Prof. dr. Bernard Vanheusden is voor een tweede termijn verkozen tot rector van Universiteit Hasselt. Tijdens deze rectorverkiezingen waren er 260 stemgerechtigden. 199 hiervan brachten hun stem uit, waarvan 162 personen op Bernard Vanheusden stemden. Er waren 37 blanco stemmen. Op donderdag 16 mei 2024 zal Bernard Vanheusden officieel aangesteld worden tot rector van UHasselt door de Raad van Bestuur. Zijn tweede ambtstermijn begint op 1 oktober 2024.